fallback

Украйна се нуждае от допълнителна финансова помощ

По данни на МВФ икономиката на страната ще се свие със 7,3% през тази година и с още 4,2% през следващата

11.10.2014 | 13:37 Автор: Георги Стоянов

Украйна се нуждае от допълнителна финансова помощ, за да се справи с голямата несигурност в страната, където прекратяването на огъня се спазва все по-малко. Това се казва в изявление на Международния валутен фонд, цитирано от агенция Франс Прес.

Междувременно украински вицепремиер заяви, че бившата съветска република планира да пристъпи към децентрализация на държавното управление от 1 януари.

Според ръководителя на Международния валутен фонд за Европа Поул Томсен е твърде рано да се изчисляват нуждите от финансиране на Украйна. По думите не се обсъжда преструктуриране на украинския дълг.

По-рано през седмицата украинските власти съобщиха, че възнамеряват да поискат допълнителни средства от институцията, която вече отпусна кредитна линия от 17,1 милиарда долара на Киев през април като част от международен спасителен план.

Миналия месец Международния валутен фонд обяви, че Киев може да има нужда от още 19 милиарда долара, тъй като при продължаващия конфликт, икономиката на страната ще се свие със 7,3% през тази година и с още 4,2% през следващата.

Междувременно украинският вицепремиер Володимир Гройсман заяви, че Украйна може да пристъпи към децентрализацията на държавното управление от 1 януари 2015 година. Според него най-важна е финансовата децентрализация, като средствата ще остават на разположение на съответните територии.

Украинският държавен глава Петро Порошенко по-рано представи своята програма за дългосрочно развитие на Украйна, наречена Стратегия 2020, в която сред приоритетите са децентрализацията и реформата на държавното управление.

 

fallback
fallback