Германия и Китай подписаха споразумения за 18 милиарда долара

Визитата на китайския премиер Ли Къцян в Берлин е ключова за развитието на търговските връзки между ЕС и Китай

11.10.2014 | 13:16 Редактор: Георги Стоянов
Германия и Китай подписаха споразумения за 18 милиарда долара

Германия и Китай са сключили споразумения за 18 милиарда и 100 милиона долара по време на проведения в Берлин трети кръг двустранни междуправителствени консултации. Двете страни са поставили акцент върху сътрудничеството в областта на иновациите, търговията, както и инвестициите с цел засилване на икономическото и политическо сътрудничество.

По време на консултациите германският канцлер Ангела Меркел и китайският премиер Ли Къцян си обещаха да доведат стратегическото си партньорство до високи нива и да задълбочат сътрудничеството си в различни области в следващите пет до десет години.

Още по темата

Ли посочи, че световната икономика е изправена пред повече фактори на несигурност и изрази желание повече хора в Китай да бъдат заети, за да се освободи потенциалът за растеж. Той изрази увереност, че Китай може да постигне от около 7,5 % през текущата година.

Китайският премиер предложи да се изгради нов тип партньорство с Германия за засилване на сътрудничеството в сферата на иновациите в промишления сектор и постигане на по-плодотворни резултати.

Меркел от своя страна заяви, че е проведен задълбочен и откровен обмен на мнения за оказване на сътрудничество в области като политика, икономика, мир и сигурност.

Германия подкрепя подписването на споразумение за инвестиции между Китай и Европейския съюз, колкото е възможно по-скоро, както и по-нататъшно разширяване на сътрудничеството, тъй като според германския канцлер такова споразумение между ЕС и Китай е от взаимна полза.