Гръцкият кабинет оцеля след поискания вот на доверие

Чрез гласуването гръцкият премиер искаше да покаже, че правителство е стабилно и ще продължи с реформите

11.10.2014 | 12:15 Редактор: Георги Стоянов
Гръцкият кабинет оцеля след поискания вот на доверие

Правителството на гръцкия премиер Андонис Самарас получи вот на доверие от парламента. Чрез гласуването министър-председателят на Гърция искаше да покаже, че коалиционното правителство на южната ни съседка е стабилно и ще продължи с икономическите реформи.

Гръцкото правителство беше подкрепено от 155 депутати от общо 300. 131 депутати се обявиха против. „Правителството показа неспособността си да бъде в състояние да упражни влиянието си в парламента, заяви лидерът на основната опозиционна партия Сириза Алексис Ципрас след гласуването като се позовава на факта, че Самарас не е събрал подкрепа от независимите депутати.

Ципрас добави, че времето на Самарас изтича и той не може да избяга от съдбата си. Анализатори коментират, че този резултат прави несигурна способността на Самарас да събере необходимите 180 депутати, за да осигури победа на своя кандидат за президент до февруари 2015 г.

Лидерът на опозиционната партия Алексис Ципрас отново призова за предсрочни избори. Самарас от своя страна отвърна, че интересите на страната лежат на стабилност, а не на безкрайни избори.

Вотът на доверие беше поискан, за да демонстрира Гърция институционална стабилност, коментират анализатори. Целта е консолидиране на управляващата коалиция, която се поразклати след взаимните нападки между Самарас и Венизелос миналата седмица.

Протестиращи държавни служители се събраха пред сградата на парламента малко преди гласуването и призоваха за оставка на кабинета. Повечето от демонстрантите са уволнени работници заради строгите мерки за съкращаване на разходите на правителството.

Този вот е трик, пиар, за да могат да останат на власт още няколко месеца. Това ще продължи до февруари, но няма да трае по-дълго от това. Вотът имаше за цел да покаже и на международните кредитори, че политическата обстановка в Гърция е стабилна.

Стабилизирането на финансово-икономическата ситуация е залегнало и в проектобюджета, внесен на 6 октомври, чийто окончателен текст ще бъде представен през ноември.Той предвижда връщане на страната към положителните темпове на икономически ръст след шест години на рецесия.