Ще се превърне ли Китай в посредник между Русия и Германия

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

10.10.2014 | 15:37 Редактор: Георги Стоянов
Ще се превърне ли Китай в посредник между Русия и Германия

Райън Чилкот: Китайският премиер пристигна с масивна делегация. Това може да ви даде представа, колко точно важни са за Китай отношенията с Германия.

И те са също толкова важни и за Германия. Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Китай, като една трета от тази търговия се пада именно на Германия.

Това, което очакваме да чуем от китайците, е, че те искат тази търговия, но че също така искат и германските технологии.

VW, BMW, Daimler – всички те имат съвместни дружества в Китай и върху всички от тях е оказван натиск да споделят повече от технологиите си с китайците.

За германците е много просто. Германският износ за Китай през миналата година възлиза на 67 милиарда евро и те искат тази цифра да се увеличи.

Всъщност растежа на германския износ за Китай се забавя и това определено е проблем на разчитащата на износа германска икономика.

Да, и китайският премиер, разбира се, след това що отпътува от Германия за Русия. Как изглеждат отношенията между 3-те страни точно сега.

Райън Чилкот: Това е много интересен въпрос. Германия винаги е била нещо като вратата на Русия към Запада, а сега все повече Китай е в позицията на нещо като посредник между Русия и Запада или поне би могъл да изпълнява тази роля.

И нашето разбиране е, че именно това германският канцлер възнамерява да поиска от китайците.

Китайският премиер, както ти спомена, отива в руската столица, където ще се срещне с президента Путин.

Меркел също ще се срещне с Путин в петък в Милано, така че това може да е начин тези разговори да бъдат подготвени.

Ако се замислим, от търговска перспектива, търговският стокообмен между Германия и Китай през миналата година е възлизал на 161 милиарда долара и тази цифра се увеличава.

Същевременно търговският стокообмен между Германия и Русия е би 104 милиарда долара. Този обмен обаче сега се свива и това означава 2 неща.

Това означава, че Германия се притеснява за отношенията си с Русия - не само за ситуацията в Украйна, но и за това, как да намерят решение, за да могат да търгуват отново.

Също така обаче това означава, чухме думите на китайския посланик в Германия миналата седмица, че китайците имат интерес да компенсират отслабващите търговски връзки на Русия с Германия.

Така че това е едно от нещата, които може да очакваме от китайците, когато пристигнат в Москва.