fallback

Стефан Кинарев: Контролът в строителството ще е по-силен, ако се включват банките и застрахователите

Не бива да се сещаме за държавата и къде е можело да се намеси, когато се се случи някаква инцидент, коментира той

10.10.2014 | 09:44 Автор: Мариета Иванова

В България липсва един основен играч в процеса на инвестиционното проектиране и последващото строителство и това са банките и застрахователните компании, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Стефан Кинарев. По думите му контролът на строителство би бил по-ефективен, ако се извършва не от администрацията, а именно от банки и застрахователи, каквато практика има в редица други страни.

„Общината я интересува дали не пречиш на околните, а контролът на качеството го извършват банките и застрахователните компании в чужбина, и там е по-силен, защото проектът се осъществява с техни пари“, допълни Кинарев.

По думите му в България контролът би могъл да се раздели на две групи.

„При проектите, които се финансират с публични средства, там контролът не може да се опрости, но би могъл да се облекчи при частните инвеститори, където биха могли да се намесят и банките“, посочи Кинарев.

Той допълни, че когато една банка финансира даден строителен проект, проверява перспективите за реализация и възвращаемост. В този смисъл и самият проект има ясен хоризонт, в който да бъде завършен, за разлика от практиката досега, когато даден строителен обект може да бъде започнат, но не е ясно кога ще бъде завършен.

Кинарев заяви още, че не бива да се сещаме за държавата и къде е можело да се намеси, когато се се случи някаква трагедия или инцидент, като при наводненията от лятото, а преди това да бил нарушаван закона при строителството. - „Или ще се отнасяме по един и същи начин, или няма да се оплакваме“, коментира председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

 

fallback
fallback