fallback

Най-добрите места за работа в света

Коментар на Ник Саут за проучване на Boston Consulting Group

09.10.2014 | 16:33 Автор: Георги Стоянов

Над 200 хиляди работещи от цял свят са определили Лондон като най-желаното от тях място да живеят и работят. Може да видите водещите 5 града – Ню Йорк и Париж също в класацията. Ник Саут от Boston Consulting Group, които публикуваха това изследване, се присъединява към нас. Здравей Ник, защо Лондон е толкова желан?

Ник Саут: Много причини. Топ 3-те най-привлекателни страни са англоговорящи – САЩ, Великобритания и Канада и това има значение.

Обединеното кралство също така има сравнително силна икономика и това привлича хората. В Лондон, както в Ню Йорк, има и 3 милиона чуждестранни работници, така че хората планират да се преместят в Лондон.

Това е по-лесно за тях. Те веднага могат да се срещнат с хора, които познават и да станат част от общността.

И накрая в Лондон е много интересно. Имаше олимпиада, много спортни и културни събития. Усещането за енергия и динамизъм в целия град е много привлекателно за хората.

Вашето изследване показва, че доста хора са готови да пътуват в чужбина, за да работят. Изглежда, че това е открояваща се тенденция. Хората са склонни да пътуват в чужбина все повече. Но как се различава тенденция по страни?

Ник Саут: Наистина е забележително. Две трети от тези 200 хиляди души, сред които е проведено проучването, са склонни да се преместят в чужбина, за да работят, което е доста драматичен процент и бележи истинска промяна.

Да, има страни като Нигерия и Пакистан, които са развиващи се страни и там може да очаквате подобно нещо.

Но над 90% от хората във Франция и над 90% от хората във Холандия са изявили желание да се преместят също. Така че това е истинска промяна, която наблюдаваме в най-различни страни.

Знаем, че това е най-желаното място според това проучването, но Лондон е един изключително скъп за живеене град. Какво научават работодателите от това проучване. Вие казвате, че работодателите трябва да са доста опитни по отношение на това, което предлагат на хората и да са наясно с предизвикателствата за хората, които идват в градове като Лондон, Париж и Ню Йорк. Смятате ли, че работодателите разбират това?

Ник Саут: Да, мисля, че тук имаме истинско уравнение. Това е степента на международна мобилност. Вие може да сте компания или страна, която гледа, как най-добрите й хора си заминават и трябва да сте наясно с това.

И ако погледнете доклада, това, което мотивира хората да останат, основната причина, поради която хората остават на работа и са доволни от работата си, е дали работата им е оценявана.

Харесвам тези думи, работата да е оценявана. Това предполагам е свързано и със смяната на поколенията. Да се събудиш, да отидеш на работа и да си благодарен за това.

Ник Саут: Да, аз искам да се развивам на работа,  искам да се чувствам добре с колегите си, искам да се разбирам с шефа - това са много важни неща, които са определящи за решението да останеш.

И компаниите трябва да са наясно с това. Те трябва да създадат правилната работна среда, те трябва да имат правилните мениджъри, които са способни да водят хората в правилната посока.

А какво ще кажете за британския път, къде искаме да отидем ние? Къде искаме да работим в чужбина?

Ник Саут: Не е изненадващо, че англоговорящите страни са привлекателни за британците. Германия обаче също е много привлекателна.

И това отчасти се дължи на здравословното състояние на икономиката. Интересно е, всъщност, че британците и американците са сред тези, които са по-малко склонни да кажат, че биха се преместили в чужбина – под 50%, ако сравняваме това с французите и холандците.

Това отразява ли състоянието на икономиката в настоящия момент?

Ник Саут: Мисля, че това в голяма степен е така. Интересно е обаче, когато погледнете по-младите хора във Великобритания и Америка, че те са много по-склонни да се преместят в чужбина от по-възрастните. Така че тук отново виждаме промяна.

Разглеждах класацията за това, кое мотивира хората да отидат в чужбина – нов опит и така нататък и парите са едва на 5-то място. Едва 56% посочват като мотив заплатата.

Ник Саут: Да, тук има цяла палитра от фактори – перспективата за заплата, стандарта на живот, те са важни за хората, но нещата, които оглавяват списъка, са желанието за разширяване на личния опит, работния опит и кариерното развитие.

Това са причините, поради които хората обмислят възможността да работят в чужбина.

 

fallback
fallback