fallback

Пазарите са имунизирани срещу необичайни данни от трудовия пазар

Пол Алън, Bloomberg

09.10.2014 | 12:41

Австралия е изгубила 29 700 работни места през септември 2014.

Коментар на Пол Алън, Bloomberg

"Поредните изненадващи данни дойдоха от Австралия.

Не толкова безработицата, която през септември остава в унисон с очакванията на експертите на ниво от 6,1 на сто, почти без промяна спрямо предходния месец август.

Но статистиката за новосъздадената заетост отново се размина сериозно с прогнозите.

Те бяха за ръст от 15 500 на работните места, докато данните показаха спад от 29 700.

Всъщност при работата на пълна заетост са създадени 21 000 нови позиции, но тежкият удар е за заетите на непълен работен ден, където работните места се съкращават с над 51 000.

Големи промени се наблюдават в дела на участие в работната сила - той пада до 64,5%.

Австралийското статистическо бюро предупреди, че ще има промени в методологията, по която се изчисляват данните за септември.

Те са в суров вид, а не са сезонно коригирани, каквито бяха тези за юли и август и които показаха доста странни резултати.

Прези юли станахме свидетели на един гигантски скок на безработицата до 6,4%, последван от невероятното увеличение на работните места със 121 000 през август.

Естествено никой не повярва на тези данни - от управителя на централната банка Глен Стивънс до финансовия министър Джо Хокей - и всички отправиха своите критики към статистиката.

Но сега виждаме, че може би отново има поводи за забележки, на фона на резките промени  през последния месец.

Да припомним - безработицата остава стабилна на ниво от 6,1 на сто, но броят на работните места регистрира голям и неочакван спад от близо 30 000. ,

Австралийският долар реагира с леко понижение след публикуването на данните, но движенията на валутата са в доста тесни граници, което показва, че пазарите може би вече са имунизирани срещу необичайните данни за трудовия пазар.

 

fallback
fallback