Италия търси реформи, а луксът гледа към Лондон

09.10.2014 | 11:30
Италия търси реформи, а луксът гледа към Лондон

Италианският министър-председател Матео Ренци спечели вот на доверие на предложението си за реформа в трудовото законодателство.

Сенаторите гласуваха 165/111 в полза на т-нар. "делегиращ закон", който поставя общи насоки, целящи промени на пазара на труда и дава право на правителството да изготви по-късно детайлите и предложи конкретни мерки за одобрение от парламента.

Коментар по темата от лондонското студио на Bloomberg.


Джакомо Сума, основател и директор на Stylect:Пресата ни описва като Tinder за дамски обувки. Защото ние избираме най-подходящите обувки за една жена, както прави Tinder. Жените гледат обувки, без значение дали ги харесват или не. На базата тяхното одобрение или неодобрение, ние им препоръчваме по-добри обувки, казваме им за намаления и те са доволни. Чудесно е.

 

Вие сте в Лондон, нали? Защо сте тук, защо не сте в Италия, а работите тук?

Джакомо Сума, основател и директор на Stylect: Правилен въпрос. Ние не избягваме нарочно Италия. Ние нарочно избрахме Лондон, защото тук има чудесна международна общност, с много добре развита стартъп мрежа и много оживена столица.

По-лесно е да успееш тук, отколкото на друго място в Европа.

Това, което е най-хубавото в Лондон са данъчните облекчения за частните инвеститори в стартъпи.

Така че чрез подобни схеми можете да получат до 50% намаляване на данъците от инвестиции в частни компании. Това в Италия още го няма, макар че наваксва.

Говоря с доста приятели-предприемачи от Италия. Оказва се, че имам късмета да работя тук, заради някои от законите в трудовото законодателство, които правят труда в Италия по-скъп.

Знам, че има много реформи, които се провеждат в правилната посока, но все още се изостава след Великобритания.

 

Още по темата

Как да спрем хора като Джакомо да не идват в Лондон? Италия има нужда от такива силни стартъпи. Има нужда малки и големи компании да вървят напред. Да наемат хора. Малките компании са големи работодатели

Леонардо Симонели, Италианска търговско-индустриална камара в Лондон: Защо искате да ги спирате? Мисля, че обменът на опит е много добър начин на развитие. Говорим за глобализация, а след това искаме да слагаме бариери за хората къде да се развиват.

Всеки идва във Великобритания да прави бизнес. Тук има много благоприятна среда за това. Реформите, които в миналото бяха направени, работят.

Това е добро основание за Италия да провежда реформи.

Ние сме закъснели в сравнение с други страни като Англия, Германия, Франция. Те са си свършили работата. Но както каза Ренци: "По-добре късно, отколкото никога".

 

Той върши ли си работата? Засяга ли най-належащите проблеми? Как бихте направили вие, ако имахте възможността да седите в Лондон и да търсите възможностите, които имаме тук. Той правилно ли действа в Италия?

Леонардо Симонели, Италианска търговско-индустриална камара в Лондон: Той се опитва много силно. Желая му успех. Първо, той има друг подход. Много по-младежки, много по-глобален. Той не прави една реформа, а много реформи.

Всичките са свързани.

Говорихме за трудовото законодателство - това е само малка част.

Както каза министърът на финансите онзи ден, най-важната реформа е в публичната администрация.

Смятам, че хората, които идват в Лондон показват и начина, по който в Италия трябва да бъдат направени реформите.

Италия е основен инвеститор в тази страна като брой инвеститори, не като обем на инвестициите. Говорим за най-голям брой италиански компании, които инвестират във Великобритания в последните три години.

Направихме проучване на италианските инвестиции в тази страна. Виждаме, че много млади хора са дошли тук.

Емиграцията не е добро нещо, но може да доведе до добри неща.

 

Да, защото те могат да се върнат и да занесат някои от научените тук уроци. Ще се върнете ли? Ще върнете ли бизнеса си в Италия?

Джакомо Сума, основател и директор на Stylect: Накрая - да. Ще го върна.

Най-хубавото в Италия е, че жените обожават обувките и купуват доста през нас. Така че определено искам да върна част от бизнеса в Италия по някое време.

 

Италия има много силни страни. Модната индустрия е една от тях. Интересно защо не успяваме да я използваме повече. Това е толкова голямо предимство.

Италия е позната с две неща: страхотни коли и фантастична мода.

Известна и с други неща като инженерна мисъл, има някои наистина конкурентни предимства. Какво трябва да направи Венци, за да ги използва?

Джакомо Сума, основател и директор на Stylect: Едно от нещата, които ми харесват тук, във Великобритания е, че имам достъп до много стартъп ускорители. За да намеря инвеститори аз разчитах на стартъп ускорител в Google Campus в Лондон.

Ние имаме няколко стартъп ускорители в Италия, но като говорих с някои приятели, разбрах, че са по-насочени към Италия, отколкото към международния пазар, както са британските ускорители.

Като цяло са малко по-бавни в осигуряването на финансиране. Говорих с някои приятели, които работят в един сериозен ускорител в Италия. Те е трябвало първо да вложат парите, а след това да си ги вземат от ускорителя. Шест месеца до една година по-късно.

Това е нещо, от което не би трябвало да се притесняваш, ако си предприемач.

 

Данъците. Много важно. Трудовата реформа е много важна, но данъците са основното.

Леонардо Симонели, Италианска търговско-индустриална камара в Лондон: Особено разпределението на данъците. Трябва да улесним наемането на работна ръка.. Защото заетостта създава богатство.

Така че политиките трябва да насочени към подкрепа за проучванията и иновациите, защото това създава работни места.

Трябва да има постепенен подход, чрез увеличаване на подкрепата на фискалната и финансова подкрепа за иновациите.

Посочихте един пример, който е много добър. Дизайнът и добавената стойност.

Италия е добра, но какво виждате някои от големите компании са купени от чуждестранни инвеститори - е, не само френски, но и американски. Това показва отново необходимостта от глобализация.

Хубавото е, че не са преместили производството от Италия. Оставят го в страната.

Има други компании като GE - най-големият инвеститор в Италия имат 40-50 хиляди служители в Италия. Те разбраха, че качеството на инженерите ни е доста добро. И наемат още в Италия.

Това е надежда, че можем да се измъкнем от тази много сериозна ситуация.