fallback

Валутни новини 9 октомври 2014

09.10.2014 | 08:59

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg 

Доларът отчете понижения, след като протоколът от последното заседание на Федералния резерв показа, че централните банкери изразяват известни опасения за рязкото поскъпване на валутата.

Според тях то представлява риск за икономиката и може да попречи на постигането на целите за инфлацията.

Освен това те изтъквът, че разочароващите данни, идващи от Европа, могат да доведат до ново поскъпване на долара.

 

Експерти на японската банка Nomura, които през последната година даваха най-точните прогнози за движението на валутния курс, очакват йената да загуби още 10% от стойността си и да падне до ниво от 120 йени за долар.

Устойчивият дефицит по търговския баланс и ниската доходност по държавните облигации са основните фактори, които ще повлияят на курса.

Nomura е поредната финансова институция, която се присъединява към становището, че японските пари ще паднат до дъното, достигнато през 2007 година.

 

И още новини от Япония - част от народните представители в страната поискаха дискусия за необходимостта от промяна в монетарната политика на BoJ.

Институцията обаче защити действията си, а управителят Харухико Курода на 9 октомври 2014 сутринта потвърди, че ще запази настоящата политика, докато целите за инфлацията не бъдат постигнати и че това ще се случи, както е планирано.

 

fallback
fallback