МВФ: Забавянето в еврозоната е основният риск за глобалната икономика

Интервю с Оливие Бланшард, главен икономист на Международния валутен фонд за телевизия Bloomberg

08.10.2014 | 18:51 Редактор: Георги Стоянов
МВФ: Забавянето в еврозоната е основният риск за глобалната икономика

МВФ казва, че глобалната икономика е засегната сериозно от геополитическото напрежение. Фондът понижи прогнозата си за растежа. Следващата година МВФ очаква глобалната икономика да нарасне с 3,8% вместо с 4%, както очакваше през юли. Също така МВФ предупреждава за потенциален балон на финансовите пазари. Не всичко обаче е толкова мрачно. МВФ повиши прогнозата си за растежа тук в Съединените щати. Оливие Бланшард е главен икономист на МВФ. Тази сутрин той се присъединява към нас от Вашингтон. Оливие, както току що споменах, глобалната икономическа прогноза, току що представена от Международния валутен фонд разкрива две основни опасения. От една страна е геополитиката, от друга – финансовите пазари. Аз искам да започна с финансовите пазари. Защо смятате, че там се крие риск точно сега?

Оливие Бланшард: Мисля, че използвате малко силни думи. Ние казваме, че това е един от рисковете, но не смятаме, че това е основен риск. Това е обичайната история.

Имахме продължителен период на ниски лихвени проценти и това изкуши някои хора да поемат повече рискове, за да получат по-голяма възвращаемост.

Все още не смятаме, че това е голям проблем и определено не е нещо, което например да доведе до по-ранно повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Но ние обръщаме внимание на това, като на проблем, който може да се задълбочи и в такъв случай ще трябва да използваме тези макро инструменти, които сме подготвили, за да се опитаме да задържим ситуацията под контрол.

Но отново, ние не гледаме на това, като на основен риск. Това е просто един от рисковете.

Оптимизмът, който виждаме в цените на активите и кредитните спредове, оправдан ли е според вас?

Оливие Бланшард: Мисля, че това зависи от пазара. Мисля, че фондовият пазар се справя доста добре, но инвестициите са по-слаби, отколкото бихме предполагали. Не и притеснително слаби обаче.

Като цяло ние не смятаме, че фондовите пазари са надценени, поне не твърде много.

Имате опасения за това, което се случва в Бразилия, което се случва в Русия и Европа като цяло. Къде виждате най-сериозните проблеми, къде ситуацията трябва да бъде коригирана най-спешно, когато говорим за тези 3 пазара?

Оливие Бланшард: Отново, искам да коригирам вашия прочит на проблемите на световната икономика. Не сме на мнение, че геополитическите рискове на този етап са сериозен проблем.

Ако погледнем ефекта от украинския конфликт, ние виждаме очевидни последствия за Украйна и очевидни последствия за Русия, както и за бившите съветски републики, които зависят от Русия за своя износ и внос.

Но все още не виждаме ефект върху останалата част от света. Може би трябва да се притесняваме, че данните за германското производство, които бяха публикувани вчера, отразяват известна загуба на доверие и че това може би е свързано с този конфликт, но на този етап, това са само спекулации.

Така че не виждаме сериозен натиск. Ако погледнете Близкия изток, може би бихте очаквали цената на петрола да се изстреля на горе, но тя всъщност се е свила чувствително.

Това се дължи на фактори, свързани с търсенето и предлагането. Не изглежда обаче геополитиката да е притеснила хората на тези пазари прекалено много.

Отново, всичко това може да се промени, така че ние наблюдаваме ситуацията.

На този етап обаче това не е причината за понижаването на нашата прогноза и не е един от основните рискове, които виждаме.

Каква е причината тогава? Какви са основните рискове, които виждате, защото вие понижихте прогнозата си за глобалния растеж до 3.8% и понижихте прогнозата си за растежа в Бразилия почти до нула.

Оливие Бланшард: Ситуацията в Бразилия няма нищо общо с геополитиката. Тя е свързана с вътрешни фактори – ниското ниво на инвестиции, което определено е свързано с ниското доверие, така че това е една от причините.

Като цяло бих казал, че сме понижили прогнозата, но отново повтарям, не с толкова много - с 0,1 процентни пункта за 2014. Това не е много голяма цифра. От къде идва този процент?

Той идва от различни райони на света. Ние ревизирахме прогнозата си за някои икономики на горе, а за други на долу.

Нетният резултат е минус 0,1%. Отново, не казвам, че нещата са страхотни, но пък и това не е някаква огромна корекция.

Къде виждаме основните рискове? Бих казал, че сега виждаме основният риск в забавянето на еврозоната.

Отново повтарям, основната ни прогноза там е за известен растеж, но съществува и риск от дефлация.

Смятаме, че рискът това да се случи до края на следващата година е 30%. Също така съществува и рискът от рецесия.

Така че това е рискът, ако трябва да степенуваме, на който обръщам основно внимание.

Оливие, как мащабите и скоростта на затягането на монетарната политика от страна на Фед се отразяват на перспективата за икономиката на еврозоната?

Оливие Бланшард: Мисля, че това не зависи толкова от скоростта на затягането на монетарната политика, колкото от силата на американската икономика.

Докато американската икономика набира скорост, доларът ще поскъпва спрямо еврото. Имате две зони - едната от които не расте много бързо, а другата се радва на силен растеж.

Имаме монетарни политики, които са адаптирани към всяка една от тези зони, така че не съм изненадан от поскъпването на долара спрямо еврото и то може да продължи.

Ние не прогнозираме валутните курсове, но не е лудост да предположим, че ако американската икономика става все по-силна в сравнение с европейската и това продължи, тогава доларът ще поскъпва, а еврото ще поевтинява.

В този случай, това са добри новини за еврозоната, няма спор по този въпрос.

Какви са предписанията ви за икономиката на еврозоната? Трябва ли те да инвестират в инфраструктура, трябва ли да харчат повече, за да се попитат да възстановят растежа чрез инвестиции или трябва да се фокусират върху потреблението?

Оливие Бланшард: Те трябва да правят всички неща, които правят сега и дори повече. Те трябва да продължат с монетарната политика, която провеждат.

Те трябва да разширят програмата си за изкупуване на активи и трябва да завършат процеса на стрес тестове, който ще допринесе за повече прозрачност в банковата система.

От фискална гледна точка на този етап съществува концепция, че фискалните икономии в еврозоната са достатъчни.

Всъщност степента на фискална консолидация е много ниска. Така че не смятам, че за сега те трябва да правят по-малко.

Нашият съвет обаче е да се правят повече инвестиции в инфраструктура. Мисля че аргументите за това са много силни.

В много страни има голяма нужда от повече инвестиции. Цената на кредитирането за правителствата е много ниска.

Тези инвестиции могат да бъдат направени без да се пренебрегват други инвестиции или пък стимулите за потреблението.

Така че да, според нас има аргументи за повече инфраструктурни инвестиции в Европа.

Оливие, Световната здравна организация в Женева и Центърът за контрол на заразните болести тук в САЩ се опитват да определят най-лошият сценарий за епидемията от ебола в Западна Африка. Ако тези най-лоши сценарий се окажат верни и се случат наистина, какъв ефект ще имат те върху глобалната икономика?

Оливие Бланшард: Ние разгледахме някои от тези сценарии и наистина на този етап това е една истинска човешка трагедия.

От макроикономическа гледна точка обаче 3-те страни, които са засегнати много тежко, генерират много малък дял, дори ако говорим само за брутния вътрешен продукт на Субсахарска Африка.

Така че от глобална гледна точка това не е голям проблем в този смисъл.

Разгледахме сценарии, при които ситуацията се влошава и епидемията засяга по-голяма част от Западна Африка.

В този случай това ще започне да се отразява на растежа на Субсахарска Африка и ще има някакъв ефект върху останалия свят. Да.

Но вие не можете да ни кажете какъв ще е този ефект количествено?

Оливие Бланшард: Опитахме се да изчислим този ефект възоснова на някои сценарии за Западна Африка и Субсахарска Африка и наистина съществуват сценарии, при които ефектът ще е много сериозен.