Трябва ли да инвестираме във високорискови облигации

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg

08.10.2014 | 15:21 Редактор: Георги Стоянов
Трябва ли да инвестираме във високорискови облигации

Ето и днешната графика. Преди да разгледам високодоходния облигационен пазар в САЩ, това е индексът на високо рисковите корпоративни облигации на Bloomberg.

Тук е показано неговото движение от 2010. Ясно е на къде е движението. Това обаче е цената на облигациите, а не тяхната доходност. Цените се качват, докато доходността пада. 

Искам да ви обърна внимание на няколко дати. Това е в средата на миналата година. Тогава Бен Бернанке, тогавашния председател на Фед, намекна за началото на забавянето на тяхната програма за изкупуване на облигации.

Облигационните пазари не харесаха това. Цената на високорисковите корпоративни облигации падна, докато доходността им се повиши.

А наскоро, сега през юли, цената на тези облигации достигна рекордни стойности, докато доходността се сви до рекордно ниски нива.

Но от тогава обаче ценовият индекс на високорисковите корпоративни облигации на Bloomberg се понижава главно, защото инвеститорите започват да се питат, кога Фед ще повиши лихвените проценти.

Големият въпрос е, време ли е да започнем да купуваме отново. Morgan Stanley казват да време е.

Купувачите на junk облигации изглеждаха оптимистично настроени за поемането на рискове в началото на годината, посочват от инвестиционната банка. Инвеститорите обаче вече не са толкова доверчиви.

Разбира се има причини да сме внимателни с този пазар. Първо, доходността на високорисковите облигации е все още 2,5 процентни пункта под средните стойности за десетилетието.

Второ, волатилността, разбира се, може да се повиши, ако Фед вдигне лихвите по-бързо от колкото инвеститорите очакват и трето американските компании трупат дългове с рекордни темпове.

Време ли е да се ориентираме към високорисковите облигации? Както казах Morgan Stanley казват да.

Партито там може да продължи, докато парите от централните банки по света продължават да се вливат.

Както и през последните години, всичко е свързано с търсенето на доходност.

Между другото Фед предупреди по-рано тази година за това. Те предупредиха за това търсене на доходност, което кара инвеститорите да поемат всякакви рискове.