Rio Tinto отхвърля предложението за сливане с Glencore

Коментар на Пол Алън за телевизия Bloomberg от Сидни

07.10.2014 | 16:41 Редактор: Георги Стоянов
Rio Tinto отхвърля предложението за сливане с Glencore

Пол Алън: Научихме това от репортаж на Bloomberg миналата вечер. Източници, запознати с историята, казаха, че мениджърите на Glencore са разговаряли с мениджърите на Chinalco за възможността за сливане между Glencore и Rio Tinto.

Chinalco е най-големият акционер в Rio Tinto с 9,8%. Тези спекулации обаче накараха Rio да направи изявление тази сутрин, с което те отхвърлят всичко това.

Те казват, да, имало е предложение от страна на Glencore през юли, но че това няма да се случи и че са отказали на Glencore още през август.

Те посочват, че подобна сделка няма да е в интерес на акционерите на Rio Tinto, както и че от тогава не са водени допълнителни разговори.

Така че това е поредният от серията слухове за сливане между Rio и други компании през последните няколко години. Много от тях бяха обсъждани, но нито една не се случи.

Този ще се прибави към тях. Пазарът не е особено притеснен от това развитие. Акциите на Rio. отбелязват ръст от над 2 долара, прехвърляйки бариерата от 60 долара за акция тази сутрин.

Да интересно е, че Rio Tinto отбелязва ръст от на 4,3%, но разбира се, разговорите са за падащата цена на желязната руда. Това предизвиква доста спекулации, че секторът е на прага на сериозна консолидация. Това толкова лошо ли е за Австралия?

Пол Алън: Не задължително. Падащата цена на желязната руда е фактор зад всичко това. Всички очакват някаква консолидация сред по-малките играчи.

Но големите играчи, като BHP и Rio, те разширяват производството си, въпреки че цената на желязната руда пада толкова сериозно.

Вчера BHP обяви, че ще понижи производствените си разходи до под 20 долара за тон. В същото време Goldman Sachs обяви, че глобалният излишък на желязна руда ще се утрои от 52 милиона тона през тази година до 163 милиона тона през следващата година.

И все пак BHP възнамерява да понижи производствената цена и да увеличи количеството желязна руда, което произвежда.

Може да спорим до колко подобно решение е разумно, въпреки че стратегията в случая е доста очевидна – никой не може да се конкурира с австралийските цени и това наистина е шанс за миннодобивните компании тук да унищожат конкуренцията.