Ще поевтинее ли златото до 750 долара

Коментар на Еван Лукас, стратег на IG за телевизия Bloomberg от Мелбърн

07.10.2014 | 11:13 Редактор: Георги Стоянов
Ще поевтинее ли златото до 750 долара

Бихме предположили, че във времена на несигурност златото е убежище и определено ще поскъпне. Това обаче не се случва сега, както бихме предположили.

Еван Лукас: Да, вероятно не се случва, Джон. И начинът, по който гледаме на златото в момента се съдържа в въпроса, дали бихте вложили парите си в метал, който не ви носи никаква възвращаемост или бихте ги вложили във валута, чиято стойност расте и ви носи много добра възвръщаемост?

И като имаме предвид всички тези приказки на Фед за повишаване на лихвите, което от своя страна ще се отрази на облигациите, вие вероятно бихте избрали щатския долар и облигациите.

Имате това уравнение и златото, един от благородните метали, определено се разпродава.

Това вероятно означава негативен тренд. Другият проблем е, че разходите на австралийските компании за добив на злато са доста високи, така че има натиск и от две страни и за това сме свидетели на доста сериозни загуби, които ще продължат през следващите няколко седмици, когато златото наистина ще се обезцени.

Бихте ли казали, че е време да започнем да купуваме при толкова ниски цени на акциите на тези компании или да изчакаме още малко?

Еван Лукас: Да, добър въпрос. Ще купувам акциите, които имат много добра цена. Тук определено има такива, например Northern Star.

Това е компания за добив на злато, която трябва да наблюдаваме. Тя се представя изключително добре и има добра траектория, но отново, факт е, че повечето хора, включително ние, предполагаме, че златото ще поевтинее до 1100 долара за тройунция, като някои дори прогнозират, че цената ще падне до 750 долара.

Не мисля, че ще стигнем чак до там, но определено трендът е надолу и дори само това би ме държало настрана от пазара.

След това имаме и горния край на ценовата крива, например Newcrest, която е 4-тата по големина компания за добив на злато в света.

Тя все още има проблеми с разходите си. Разходите за добив на тройунция достигат 1080 австралийски долара, така че няма много място за маневриране и негативният тренд ще свие тези маржове още повече.

Американският долар, това ли е основната причина за релацията на златото?

Еван Лукас: Определено е главната причина. Разбира се обаче има и други неща. Има потенциал за повишаване на цената заради физическото търсене на злато в Китай и Индия.

То продължава да расте и падащите цени изглежда насърчават това търсене.

Така че има потенциал за повишаване на цената. Но основният фактор за поевтиняването, е американският долар, който поскъпна.

Инвестициите в американската валута крият най-голям риск за златните фючърси и колкото по-силно е възстановяването на американската икономика и корпоративните печалби в САЩ, толкова повече хора ще искат да изоставят благородния метал и да се качат на инвестиционния влак, който представлява американският долар.