fallback

Рублата с ново дъно спрямо долара

Сривът на рублата се дължи на войната на санкции между Запада и Русия и на ескалацията на напрежението в Украйна

06.10.2014 | 16:05 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

За първи път в историята курсът на долара на Московска борса премина прага от 40 рубли.

На какво се дължи това?

Анализатори отбелязват, че сривът на руската валута се дължи на войната на санкции между Запада и Русия, на ескалацията на напрежението в Украйна. Натискът върху рублата се засилва и с падането на цените на петрола, който заема съществен дял в приходната част на бюджета на страната. Предполага се, че централната банка на Русия продължава да продава валута, за да смекчи отслабването на националната валута.

Сривът на рублата вече предизвика значително повишаване на цените на водката и ладите, както и на храните – най-вече на месото и млечните продукти.

"Какво означава за икономиката? За добро е. Русия ще се откаже от долара и ще продава петрол за рубли." - заяви жителят на Москва Алексей.

"Всичко поскъпва навсякъде. Големите компании започват да съкращават работни места. Хората още не усещат разликата. Но онези, които разбират ситуацията, се досещат какво следва." - коментира Антон, жител на Москва.

„Не се паникьосвайте“, призова наскоро заместник-финансовият министър Алексей Моисеев.

Повод за тревога обаче има. Инфлацията в Русия се ускорява с най-бързото си темпо от три години насам и поставя под допълнителен натиск централната банка. Финансовата институция може да се наложи да повиши още лихвените проценти, въпреки че икономическият растеж се забавя.

fallback
fallback