Марио Драги за политиката на ЕЦБ

Думи на президента на ЕЦБ от пресконференцията след последната среща на централната банка

06.10.2014 | 14:54 Редактор: Георги Стоянов
Марио Драги за политиката на ЕЦБ

На базата на регулярните икономически и монетарни анализи, и в съответствие с досегашните ни препоръки, ние решихме да запазим основните лихвени проценти на ЕЦБ без промяна.

На фона на решенията от 4 септември 2014, ние също така определихме ключовите оперативни детайли по програмата за изкупуване на гарантирани с активи ценни книжа, както и на програмата за изкупуване на гарантирани облигации.

Това ще ни позволи да започнем да изкупуваме гарантирани с активи облигации от средата на октомври, както и гарантирани с активи ценни книжа през четвъртото тримесечие на 2014.

На фона на провежданата разхлабена монетарна политика, набелязаното прилагане на новите мерки ще затвърди стабилността на средносрочните до дългосрочни очаквания за инфлацията, които съвпадат с нашата цел да задържим инфлацията под, но близо до 2%.

Рисковете за икономическата перспектива пред еврозоната остават сериозни. В частност, последното забавяне на инерцията на растежа в еврозоната, наред с изострените геополитически рискове, се отразява на доверието и особено на частните инвестиции.

В допълнение, недостатъчният прогрес на структурните реформи в страните от еврозоната крие ключов риск за икономическата перспектива.

На база на настоящата информация, годишната инфлация на хармонизирания индекс на потребителските цени се очаква да остане на ниски нива през следващите месеци, преди да нарасне постепенно през 2015 и 2016.

Ние решихме да включим страни, които имат кредитен рейтинг под BBB- като същевременно в случая с Гърция и Кипър прилагаме определени изключения.

Между другото напоследък наблюдаваме спад на цената на петрола в долари с поне 6% и това от една страна трябва да подкрепи реалните доходи.

В същото време обаче има доста сериозно изоставане на трудовия пазар. Пазарът все пак показва някой маргинални признаци на стабилизация, но от нива на изоставане, които все още са доста чувствителни.

Имаме сериозни маржове на неоползотворен капацитет и така нататък, така че икономиката все още е фундаментално слаба.

Казвал съм нееднократно, нашето възстановяване е слабо, крехко и неравномерно.

Само ще повторя, еврото е невъзвратимо.

Потенциалната съвкупност от активи, към която са насочени тези две програми -  програмата за изкупуване на гарантирани облигации, програмата за изкупуване на гарантирани ценни книжа, възлиза на до 1 трилион евро.

ЕЦБ понижи лихвените проценти толкова много, че сега сме близо до нулата и не можем да ги понижаваме повече.