Георги Стоев: България е привлекателна за инвестиции в офшоринг процеси

Голямата безработица е в сектора на необразованите хора

03.10.2014 | 15:16 Редактор: Мариета Иванова
Георги Стоев: България е привлекателна за инвестиции в офшоринг процеси

Цяла България е привлекателна за инвестиции в различни офшоринг процеси – като сглобяване на авточасти например, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Industry Watch Георги Стоев.  

„Такива примери са налични в някои северни градове. Това са работни места с нисък и среден профил, но голямата безработица е именно в сектора на необразованите хора“, посочи икономистът.

По думите му сред ключовите причини Северозападна България да остава най-бедният регион в Европа са „липсата на инвестиции в региона и загубата на атрактивност към новите притегателни за инвеститорите индустрии- а именно преработващата индустрия и тези, които  изнасят към други по-развити икономии, както и на най-динамичния сектор в страната-  аутсорсинга“.

Стоев посочи още, че не смята, че „Южна България е облагодетелствана с нещо кой знае какво в сравнение със Северна“. Икономистът подчерта, че е факт концентрацията на  чуждестранни инвестиции в София, Пловдив, Стара Загора и Североизточна България.

„Ние правим изследване от близо 8 години и винаги Видин, Монтана и Враца са районите с най- ниски заплати в страната“, коментира Стоев. По думите му, ако разликата стане достатъчно голяма, регионът може да стане и по-привлекателен за инвеститорите.