fallback

Лагард: Нов подем може да помогне преодоляването на посредствения ръст

03.10.2014 | 08:05

Глобалната икономика може да се окаже забавена за дълго време, докато страните се опитват да се освободят от предишната висока задлъжнялост и безработица, каза директорът на МВФ Кристин Лагард.

Икономическото възстановяване е дори по-слабо от очакваното от МВФ преди шест месеца и страните може би ще се окажат в период на забавен ръст, особено в Еврозоната, смята Лагард.

„Да, има възстановяване, но както всички знаем – и можем да усетим – нивото на ръст и работни места просто не е достатъчно добро“, каза Лагард в речта си в университета Джорджтаун във Вашингтон, цитирана от Ройтерс.

„Светът има нужда да се прицели по-високо и да положи по-големи усилия“, добави тя.

В последната си прогноза от юли МВФ и Световната банка обявиха, че глобалната икономика ще отбележи 3,4% ръст през 2014, а през 2015 ще се ускори до 4%.

Последните забележки на Кристин Лагард бяха направени преди есенната сесия на МВФ и Световната банка.

В интервю за Том Кийн от Bloomberg след изказването си в университета Джорджтаун Кристин Лагард каза, че МВФ следи несъответствието между забавения глобален растеж и бурноразвиващите се финансови пазари.

Тя посочи контраста между оценките и ниската волатилност от една страна и ниския ръст на икономическото възстановяване от друга.

„Има несъответствие между двете, което е доста тревожно“, каза Лагард.

Още по темата

Ден по-рано ЕЦБ обяви, че банката ще купува активи поне още две години, за да подкрепи инфлацията и икономическия растеж в еврозоната.

Централната банка във Франкфурт запази лихвите на рекордно ниско ниво.

Чуйте коментара на Лагард във видеото.

 

 

 

fallback
fallback