fallback

Драги: Правителствата от еврозоната трябва да прокарат структурни реформи

По този начин отново ще може да бъде постигнат растеж, заяви президентът на ЕЦБ

02.10.2014 | 21:15 Автор: Мариета Иванова

Правителствата от еврозоната трябва да прокарат структурни реформи, за да може отново да бъде постигнат растеж. За подобни действия призова, президентът на Европейската централна банка Марио Драги в Неапол. По думите му ЕЦБ се фокусира върху поддържането на ценова стабилност в средносрочен план, като нейната гъвкава позиция допринася за подкрепата на икономическата активност.

Драги смята, че  има един начин да се засили инвестиционната дейност, създаването на работни места и потенциала за растеж.  

Анализаторите коментират, че има голяма вероятност за преминаване към пълна форма на количествени улеснения.

По думите на Драги инфлационните очаквания в еврозоната са се влошили, а рисковете за допълнително забавяне на инфлацията остават в сила. По време на пресконференцията след редовното месечно заседание президентът на ЕЦБ даде и малко повече детайли за програмата за изкупуване на ценни книжа, обезпечени с активи, обявена през септември. Подобната на количествени улеснения програма ще започне през текущото тримесечие на тази година, а операциите с обезпечени облигации ще стартират още през октомври, обясни Драги. Двете програми ще обхванат период от две години и значително ще увеличат баланса на ЕЦБ. Според централните банкери предприетите стимули ще подкрепят икономиката и ще помогнат позитивните ефекти да стигнат и до останалите пазари. Освен това ще подпомогнат връщането на инфлацията близо до дългосрочната цел на ЕЦБ.  

 

fallback
fallback