Драги: Правителствата от еврозоната трябва да прокарат структурни реформи

По този начин отново ще може да бъде постигнат растеж, заяви президентът на ЕЦБ

02.10.2014 | 21:15 Редактор: Мариета Иванова
Драги: Правителствата от еврозоната трябва да прокарат структурни реформи

Правителствата от еврозоната трябва да прокарат структурни реформи, за да може отново да бъде постигнат растеж. За подобни действия призова, президентът на Европейската централна банка Марио Драги в Неапол. По думите му ЕЦБ се фокусира върху поддържането на ценова стабилност в средносрочен план, като нейната гъвкава позиция допринася за подкрепата на икономическата активност.

Драги смята, че  има един начин да се засили инвестиционната дейност, създаването на работни места и потенциала за растеж.  

Анализаторите коментират, че има голяма вероятност за преминаване към пълна форма на количествени улеснения.

По думите на Драги инфлационните очаквания в еврозоната са се влошили, а рисковете за допълнително забавяне на инфлацията остават в сила.
По време на пресконференцията след редовното месечно заседание президентът на ЕЦБ даде и малко повече детайли за програмата за изкупуване на ценни книжа, обезпечени с активи, обявена през септември. Подобната на количествени улеснения програма ще започне през текущото тримесечие на тази година, а операциите с обезпечени облигации ще стартират още през октомври, обясни Драги. Двете програми ще обхванат период от две години и значително ще увеличат баланса на ЕЦБ. Според централните банкери предприетите стимули ще подкрепят икономиката и ще помогнат позитивните ефекти да стигнат и до останалите пазари. Освен това ще подпомогнат връщането на инфлацията близо до дългосрочната цел на ЕЦБ.