Пазарната паника заради еболата в САЩ ще е краткотрайна

Коментар на Комал Шри-Кумар за телевизия Bloomberg

02.10.2014 | 18:07 Редактор: Георги Стоянов
Пазарната паника заради еболата в САЩ ще е краткотрайна

Страхът от ебола наистина предизвика известно сътресение. Уместен ли е обаче той?

Комал Шри-Кумар: Уместен е, защото най-накрая изглежда, че ебола достигна бреговете на Америка.  Те откриха вируса в пациент, който е долетял в Далас, така че не сме сигурни, дали пациентът междувременно не е заразил други - например членове на семейството или пасажери.

Това има ефект върху пазарите. То обаче се случи, след като пазарите затвориха в сряда. Така че ще видим ебола ефекта върху пазарите в Ню Йорк днес.

Центърът за контрол на заразните болести беше пределно ясен, че пътниците на бора да самолета не са заразени. Те подчертават, че вирусът не се предава, освен ако болестта не е с изразени симптоми и имате досег с телесни течности. Случаят на самолета не е такъв. Кога хората ще осъзнаят фактите? Мислите ли, че тази, предизвикана от страха от ебола разпродажба ще спре?

Комал Шри-Кумар: Мисля, че това ще се случи Анджи. Мисля, че това е просто първоначална реакция.

Идеята, че това е болест, която е ограничена в Западна Африка, изведнъж рухна, след като беше засечена в централните части на Съединените щати.

Това определено има ефект върху финансовите пазари и върху правителствената политика.

Но след като лекарите установят, че ефектът от всичко това е сравнително пренебрежим, негативната тенденция ще отшуми.

Натискът върху фондовите пазари обаче не може да изчезне толкова лесно и заради други фактори – например, това което се случва е Хонконг. Ефектът от ебола обаче ще е доста краткотраен.

Да, това което се случва тук в Хонконг, не изглежда да е за кратко. Голяма част от града е окупирана от хиляди протестиращи. Как се приема това в САЩ? Как се оценява от инвеститорите?

Комал Шри-Кумар: Традиционно в САЩ сме приемали, че Хонконг е остров на стабилността. Че това определено е място, където финансовите пазари функционират.

Чуждестранните медии са базирани там. От там те излъчват репортажите си за Югоизточна и Източна Азия.

И сега, когато изведнъж има протести с подобни мащаби именно в Хонконг, това определено е сериозен шок.

В същото време Китай има своите проблеми, свързани с кредитния растеж и забавянето на икономиката. Те имат и нов президент, който се опитва да управлява реформите и да се пребори с корупцията.

Така че въпросът е, как ще проработи всичко това? И в нашето съзнание площадът Тянянмън от 1989 все още е жив. Различен ли е Тянянмън от Хонконг и дали отношението ще е различно. Това е несигурността, която задържа пазарите на сегашните нива.

Отново имаме волатилност. Може би не точно тук, защото имахме два почивни дни, които омекотиха негативната реакция, но наистина, отново имаме волатилност. На какво залагате в тази все по волатилна среда?

Комал Шри-Кумар: Определено волатилността се повишава, ако погледнете индекса Vix. Той нарасна доста чувствително и моето очакване е, че ще продължи да се повишава.

Може да погледнете кои сектори се представят по-слабо и които по-добре. Индустриалните компании и компаниите за материали се представиха много слабо, а също така и компаниите с малка пазарна капитализация.

Индексът Russell2000 изгуби позиции и се е свил с над 10% от пикът през юни. От друга страна компаниите за комунални услуги се представят добре. Те спечелиха позиции.

Съветвам да обърнете внимание на компаниите за комунални услуги, както и на свързаните със здравеопазването и на тези, които носят дивиденти.

Според мен през следващите месеци тези акции ще се представят по-добре от по-рисковите акции. Това ще е разликата Анджи.