Бизнесът и синдикатите подкрепят единствено увеличението на парите за НЗОК

Най-критикувани бяха предложенията за увеличаване на дефицита до над 4% и търсенето на нов дълг от 4.5 млрд. лв.

01.10.2014 | 17:16 Редактор: Мариета Иванова
Бизнесът и синдикатите подкрепят единствено увеличението на парите за НЗОК

Бизнес и синдикати против актуализацията на бюджета. Социалните партньори настояват Служебният кабинет да оттегли предложението си за нов заем от 4.5 милиарда лева. Работодатели и синдикати подкрепят единствено увеличението на парите на Здравната каса с още 100 милиона лева.  

Държава, бизнес и синдикати не постигнаха съгласие за ремонт на основния финансов закон на заседанието на Национален съвет за тристранно сътрудничество днес- 1 октомври. Най-атакувани от социалните партньори бяха предложението за свръдефицитът от над 4% и търсенето на нов дълг до 4,5 млрд. лв. Най-изтъкваната причина за отправяните критики беше тази, че Брюксел може да ни санкционира, заради надхвърляне на 3-процентната бариера на дефицита спрямо БВП.

Кабинетът Близнашки обаче очаква приходите в хазната да бъдат около 1 милиард по-малко от предвиденото. От Служебния кабинет планират още да увеличат разходите с 450 млн. лева, с които да се окаже финансова подкрепа на министерства и институции, чието настояване било за 1 млрд. лева допълнително.

Държавата предлага и 2 милиарда лв. финансова помощ за фонда за гарантиране на влоговете.

Вижте и репортажа по темата на Христиания Червенкова.