Франция с трудности в публичните финанси

Очакваният бюджетен дефицит за 2014 е 4,4% от БВП, а за 2015 – 4,3%

01.10.2014 | 15:21 Редактор: Велко Каменов
Франция с трудности в публичните финанси

Керълайн Хайд от Bloomberg TV коментира трудностите, които Франция изпитва с овладяването на бюджетния си дефицит. Границата, която страните членки на Еврозоната не трябва да надхвърлят, е за дефицит от най-много 3% от БВП. Франция отново няма да може да се вмести в рамките. Прогнозите са, че дефицитът на страната за 2014 ще бъде в размер на 4,4% от БВП, а за 2015 ще има слабо подобрение и дефицитът ще намалее до 4,3% от БВП.

За трети път на Франция ще ѝ се наложи да договаря отлагане за вместване в рамките, засягащите страните от Еврозоната. Френските граждани ще трябва да преглътнат мерки за икономии от страна на правителството и непопулярни реформи. На 30 септември фармацевтите излязоха в стачка в знак на протест срещу плановете за либерализация на пазара за лекарства.

Работата на президента на страната Франсоа Оланд по предприемане на непопулярните мерки няма да е лесна имайки предвид, че дясноцентристката опозиция вече има контрол над горната камара. Крайнодесният "Национален фронт" на Марин льо Пен пък спечели за пръв път места в Сената, където партията ще има двама представители.

Керълайн Хайд, Bloomberg