Индексът на производствената активност в Китай отново не впечатлява

Коментар на Стивън Енгъл от Bloomberg от Пекин

01.10.2014 | 12:43 Редактор: Велко Каменов
Индексът на производствената активност в Китай отново не впечатлява

Стойността на индексът на активността в производствения сектор в Китай (PMI) за септември остава непроменена спрямо август. Това показа проучване на правителството. Индексът остава на ниво от 51.1 пункта – същото като през месец август и по-ниско от регистрираните през юли 51.7 пункта. Данните не са впечатляващи, въпреки че остават над границата от 50 пункта, която разделя експанзията от свиването.

Активността в производствения сектор в Китай по данни на HSBC също остава непроменена. PMI индексът, конструиран от HSBC Holdings Plc и Markit Economics, и през септември остава на нивото регистрирано през август - 50.2. Стойността на индекса се получава след анализ на отговорите на мениджърите, отговарящи за покупките, в над 420 компании в Китай.

В съобщение на официалния си сайт на 30 септември пък Китайската народна банка обяви мерки, облекчаващи ограниченията на имотния пазар. В съобщението на Китайската централна банка се казва, че кандидатстващите за втори ипотечен кредит ще могат да го получат на по-ниски лихви и ще са длъжни да заплатят по-малка част от стойността на имота предварително. Досега подобни привилегии имаше само за хората, които си купуват жилище в Китай за първи път. Облекченията на имотния пазар в Китай са първите подобни мерки за първи път от началото на Световната финансова криза.

Стивън Енгъл, Bloomberg