fallback

Какво подариха американските корпорации на инвеститорите си

30.09.2014 | 14:26

Дивидентът, който американските корпорации са раздали на своите акционери от Втората световна война насам, надвишава пет пъти темповете на инфлация за същия период.

Оказва се, че компаниите, които редовно плащат в брой, са сред най-атрактивните инвестиции в дългосрочен план. Коментар на Адам Джонсън от студиото на телевизия Bloomberg в Ню Йорк

"Какво подариха американските корпорации на своите инвеститори?

Отговорът е - дивиденти. Именно на тази тема трябва да обърнем внимание и ето защо - графиката показва, че ръстът на дивидентите, които са изплатени от Втората световна война насам в САЩ надвишава темповете на инфлацията пет пъти.

Данните са събрани от Strategist Research Partners и показват, че доходността от дивидентите, изплатени общо в годините след войната, възлиза на около 6100%.

Натрупаната инфлация от друга страна достига 1100 процента за същия период от време.

С други думи корпорациите са раздавали доста повече пари, отколкото инфлацията е успявала да "изяде" от приходите на американците.

Другата гледна точка към този въпрос е, че компаниите са платили дивиденти, които осигуряват 51% от общата доходност за инвеститорите.

Другата част от 49 на сто идва от повишаването в цените на акциите.

Много хора си мечтаят да открият следвата биотехнологична компания, която да разработи ново лекарство и акциите да поскъпнат 10-15 пъти.

Или пък следващият "Фейсбук" или новия „Гугъл“ или каквото и да е.

А се оказва, че старите, скучни акции, които плащат дивиденти, реализират повече от половината от общата доходност.

Имайки предвид казаното дотук, потърсихме в широкия борсов индекс компании, които носят поне 3% дивидентна доходност и чийто дивидент се очаква да нараства още до края на годината. 

И ето резултатите – намерихме общо 12 имена. American Electric Power, AT&T, Ensco, GE, Kimco, Kinder Morgan, Kraft, Macerich, Pinnacle West, Public Storage, Simon Property и Sisco.

Какъв е изводът – фокусирайте се върху дивидентната доходност.

fallback
fallback