fallback

САЩ са готови да помогнат на Украйна с инвестиции, но настояват за икономически реформи

Вашингтон ще популяризира предложените от Украйна пазари, за да насочи американския частен сектор към тях

28.09.2014 | 09:52 Автор: Георги Стоянов

САЩ са готови да привличат инвестиции в Украйна, но Киев трябва най-напред да започне осъществяването на трудни икономически реформи, заяви в украинската столица американският министър на търговията Пени Прицкър, цитирана от Франс прес.

"Украйна е изправена пред големи икономически предизвикателства", каза Прицкър пред журналисти след разговор с украинския президент Петро Порошенко, който в четвъртък обяви редица икономически и социални реформи за модернизиране на страната в светлината на кандидатурата й за Европейския съюз през 2020 г.

Още по темата

"Тези мерки ще бъдат тежки, но могат да променят съдбата на страната ви", отбеляза Прицкър, която има украински корени.

Тя припомни американската помощ за плана "Маршал" в Западна Европа след Втората световна война. Планът "Маршал" предвиждаше извършването на многобройни реформи, целящи да отворят икономиката за чуждестранни инвестиции, а точно такъв е предметът и на нашите дискусии, посочи тя.

Прицкър приветства амбициозните виждания на украинските ръководители, но подчерта, че конкретни мерки трябва да се вземат още сега. Започнат ли реформите, Вашингтон ще съдейства за популяризиране на предложените от Украйна пазари, за да насочи американския частен сектор към тях, обеща тя.

fallback
fallback