fallback

Русия и Украйна се доближиха до компромис относно газа

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер изрази надеждата си, че евентуално споразумение би продължило да действа поне до април 2015 г.

27.09.2014 | 11:46 Автор: Георги Стоянов

Русия, ЕС и Украйна се доближиха до компромис относно цената на природния газ, но всяка страна предлага своя трактовка на договореното. Така руските и западните медии коментират принципното споразумение между Киев и Москва, постигнато с посредничеството на Брюксел.

По силата му до края на годината Киев ще се задължи да изплати 3 млрд. и 100 милиона долара на Москва, която в замяна ще достави поне 5 млрд. куб. м газ на цена от 385 долара за 1 000 кубични метра. Евентуална официална сделка ще бъде парафирана на нова тристранна среща през следващата седмица.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер изрази надеждата си, че евентуално споразумение би продължило да действа поне до април 2015 г., за да се покрие върховото потребление на синьо гориво.

"Страните изразиха желание за обсъждане на компромиса в рамките на своите правителства, но аз смятам, че решението е близо", коментира Гюнтер Йотингер, еврокомисар по енергетиката.

Взгляд” коментира, че тристранните газови преговори са завършили с пълното единодушие между Европа и Русия.  Украйна най-накрая се съгласи да приеме руската цена на газа – но с редица съществени уговорки, които може да поставят споразумението под заплаха, коментира изданието.

„Икономические известия” констатира: Страните в газовите преговори приемат различно техните резултати. Коментарът е: „Докато представителите на ЕК и министерството на енергетиката оповестиха предложението на Киев да погаси 3.1 млрд. долара от дълга си до края на годината, министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан заяви, че руската страна дължи на Киев 6 млрд. долара за предплатата за газа и 3-те милиарда ще се разглеждат като авансово плащане на доставките за бъдещата зима, а не като заплащане на доставките от 2013 и началото на 2014 г.“

 

fallback
fallback