fallback

ЕС и Канада подписаха споразумението за свободна търговия въпреки възраженията на Германия

Споразумението беше подписано в Отава в петък и се приема като модел за подобен договор между ЕС и САЩ

27.09.2014 | 11:14 Автор: Георги Стоянов

След 5 години преговори Канада и Европейският съюз подписаха документа, създаващ една от най-големите зони за  свободна търговия в света, въпреки някои възражения на Германия, съобщава канадският сайт Financial Post.

Споразумението беше подписано в Отава в петък и се приема от европейските лидери като модел за подобно споразумение между ЕС и САЩ.

Текстът на документа от около 1600 страници бе публикуван вчера на английски и френски, с което бе даден старт на процеса на ратифицирането му, въпреки резервите, изразени от някои от 28-те страни членки на ЕС.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел бе поискал предоговаряне на важна клауза от споразумението - "за защита на инвестициите", която според него е неприемлива от гледна точка на Германия. Този механизъм, който предвижда прибягване до международен арбитраж, би могъл да позволи на мултинационални компании да оспорват пред правосъдието политики на националните правителства, както стана със споразумението за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико.

Еврокомисарят за търговията Карел де Гухт обаче заяви в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че "ако отново се отворят преговорите, това ще бъде смъртта на споразумението".

"Споразумението е подкрепяно изцяло от всички членове на ЕС, включително Германия", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на пресконференция вчера в Отава заедно с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и канадския премиер Стивън Харпър.

По думите му "би било "много странно", ако Германия се изкуши да блокира ратификацията, понеже тя е страната от Европа, която ще извлече най-голяма полза предвид размера на нейната икономика и като най-големият износител. "Убеден съм, че постигнахме възможно най-доброто споразумение и нямам никакво съмнение, че то ще бъде ратифицирано от всички страни членки", допълва Барозу.

След като бъде преведено на всички официални езици на ЕС, споразумението ще бъде ратифицирано догодина и ще влезе в сила през 2016 година, посочва още той.

"Споразумението е модел за търговските преговори със САЩ", коментира Де Гухт.

 

fallback
fallback