fallback

Глобалната перспектива: Европа

Работи ли ”пут опцията на Драги”

26.09.2014 | 11:36 Автор: Велко Каменов

Дейвид Инглес от Bloomberg коментира как се отразява казаното от председателя на ЕЦБ Марио Драги на пазарите на акции в Европа. ЕЦБ надигна глас относно нуждата от повече стимули, за да стартира европейската икономика. Това изглежда накара инвеститорите да повярват в „пут опцията на Драги”. Пут опцията в борсовата търговия дава право на притежателя на даден актив да го продаде на предварително фиксирана цена и дата. По този начин се формира граница, под която цената на актива не може да падне. Прието е, че действията на централните банкери, подкрепящи икономиката, служат по същия начин и на практика поставят долна граница на цените на активите.

Изглежда „пут опцията на Драги” работи. Доказателство за това е фактът, че от месец май 2013 в периоди, когато еврото отслабва, пазарът на акции в Европа върви нагоре. Корелацията между еврото и акциите също е красноречива и показва обратната връзка между двете величини. Коефициентът на корелацията между стойността на акциите и еврото е негативен през по-голямата част от 2014. Това означава, че когато еврото поевтинява, акциите в Европа поскъпват.

Главният анализатор на Danske Bank също изрази мнение по въпроса.Той на практика повтаря това, което казват повечето – случващото се е добре за инвестициите на пазара за акции. Според него по-слабото евро ще подкрепи износителите и има основателни причини пазарът на акции да тръгне нагоре.

Последните няколко години показаха, че икономическият растеж не е необходим, за да има ръст в цените на акциите. Изглежда отново лошите новини всъщност се оказаха добри за пазара, просто така работят нещата през последните няколко години.

 

fallback
fallback