fallback

Фед може да повиши лихвите през втората половина на 2015

Коментар на Анна Ступнитска, глобален икономист на Fidelity Worldwide Investments за телевизия Bloomberg

25.09.2014 | 14:03 Автор: Георги Стоянов

Нека да поговорим за Съединените щати. Чухме предупрежденията от доста представители на Фед през последните няколко дни - Еванд, Дъдли. Всички те съветват лихвите да не бъдат повишавани твърде бързо. И всъщност те дори правят алюзии с 1937, когато според мнозина изследователи лихвите са били повишени твърде рано и са спънали възстановяването. Какво е вашето очакване за повишаването на лихвените проценти в САЩ?

Анна Ступнитска: Нека се замислим, какво се случва с данните. Цикълът се подобрява и всъщност ние очакваме американската икономика да продължи да се възстановява възоснова  на подновеното съживяване на жилищния пазар, както и на фона на подобряващия се пазар на труда.

Но в същото време, натиск върху заплатите и инфлацията почти няма. Това означава, че вероятно все още се наблюдава известна слабост на трудовия пазар.

Ето защо трябва да изчакаме малко по-дълго, за да може оздравяването на икономиката да приключи.

Така че според мен Фед може да продължи с разхлабената си монетарна политика до втората половина на следващата година.

Как си обяснявате това, фактът, че нямаме ръст на заплатите, но от друга страна продажбите на нови жилища са на най-високото си ниво от 2008. Кой от тези показатели изглежда се разминава с останалите?

Анна Ступнитска: Мисля, че има известно забавяне при растежа на заплатите. Има и известна слабост на трудовия пазар.

Максималната ефективност на производството все още не е достигната, така че ще отнеме време, за да усетим натиск върху заплатите.

Но, разбира се, последните данни от жилищния пазар са много насърчаващи. И за това ние очакваме солиден растеж и жилищният пазар ще е един от двигателите за този растеж.

Нека да поговорим малко за развиващите се пазари. Ефектът от конфликта в Украйна може да бъде забелязан в данните за доверието и дори в индикаторите за растежа в еврозоната и разбира се, в Русия. Това оказвали влияние на глобалния растеж според вас?

Анна Ступнитска: Мисля, че определено се отразява на растежа, особено в еврозоната, що се отнася до доверието.

Сега изглежда се намираме в период на сравнително затишие на този конфликт. Мисля също, че пазарите са коригирали очакванията си, така че прагът за нова паника около растежа е доста висок.

Така че според мен, освен ако не станем свидетели на рязка ескалация на конфликта или евентуално нарушаване на газовите доставки през зимата, не мисля, че тази криза ще продължи да оказва влияние на глобалния растеж.

 

fallback
fallback