Спадът на Russel 2000 вещае проблеми за фондовите пазари

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg

24.09.2014 | 16:18 Редактор: Георги Стоянов
Спадът на Russel 2000 вещае проблеми за фондовите пазари

Днес разглеждаме Russel 2000, който е индекс на акциите на малки и средно големи компании в САЩ.  Погледнете – това е кръст на смъртта. От толкова време искам да говоря кръстове на смъртта. Но да не избързваме.

Защо трябва да се притесняваме за Russel 2000 – много, много просто. Той е важен, защото напоследък губи позиции. Както виждате това е едногодишна графика и тя илюстрира преситеността на фондовия пазар. 

Все по-малко компании се радват на печалбите на фондовите пазари. Russel 2000 губи позиции от 3 дни. Това не се е случвало от края на юли.

Индексът е изгубил 5% от 2 септември. Това може да се сравни със спад от 1% за S&P500. Но защо тази графика е интересна? Ето къде нещата стават вълнуващи.

Лилавата линия е 50 дневната подвижна средна стойност. Просто средната стойност през последните 50 дни. Другата линия, зелената линия е 200 – дневната подвижна средна стойност.

Средната стойност през последните 200 дни. Когато краткосрочната история е по-добра от дългосрочната, когато 50 –дневната средна стойност е над тази за последните 200 дни, това е хубаво, това означава, че тенденцията е позитивна.

Обратното обаче също е вярно и именно това се случи в понеделник. Вчера 50-дневната подвижна средна стойност – лилавата линия, се оказа под 200-дневната подвижна средна стойност.

И това е лош знак и се нарича кръст на смъртта. Между другото обратното пресичане се нарича златен кръст, когато 50 дневната средна стойност се изкачи над 200 дневната.

Но така или иначе това е кръст на смъртта при Russel 2000. Следете го, защото той показва, че доста по-малко акции подкрепят ралито.

Както един наш гост каза по-рано, това не е добър знак. Кръстовете на смъртта са много показателни за всички, които се занимават с технически анализ. И те означават, че трендът е надолу. Мисля, че разбираш това.