fallback

Иран е готов да доставя газ за Европа

Доставките от Азия могат да станат алтернатива на синьото гориво идващо от Москва

24.09.2014 | 13:01 Автор: Ирина Георгиева

Иран може да доставя газ за Европа. Това заяви президентът на страната Хасан Роухани по време на посещението си в Австрия. Междувременно главният икономист на финансовия гигант Allianz сподели притесненията си, че Стария континент може да изпадне в икономическа рецесия заради украинската криза.

Според иранския президент Техеран може да бъде надежден източник на енергийни ресурси за Европа. Заради обтегнатите отношения между Русия и Запада, доставките от Азия могат да станат алтернатива на синьото гориво идващо от Москва. По време на срещата между Хасан Роухани и австрийския му колега Хайнц Фишер, двамата изразиха готовността си да изградят мрежа за доставка на природен газ за Европа през Австрия. 

Междувременно главният икономист на финансовия гигант Allianz Мохамед ел-Ериан предупреди, че пазарите могат да пострадат още по-сериозно от украинската криза. Според него, само още "един или два" кръга санкции от Запада и контрасанцки от Русия ще доведат до рецесия в Европа. 

Ел–Ериан посочва, че има няколко сценария за деескалиране на събитията в Украйна. Според него, това е особено вероятно в случай, че Русия прекъсне снабдяването с енергоносители след началото на зимния отоплителен сезон.

Анализаторът вижда в разликата между оценките на централните банки и реалната стойност балон, който може да се спука в момента, в който се появи катализатор, като например украинската криза.

 

fallback
fallback