fallback

Европа се японизира: Ковалчик

23.09.2014 | 11:23

Коментар от Хонконг на Дариус Ковалчик, ст. икономист Credit Agricole в разговор с водещите на Bloomberg TV - Ришаат Саламат и Енджи Лау в предаването Asia Edge на 23 септемвир 2014.

Говорихме за забавянето на Китай, но истинско голямото забавяне, което би трябвало да следим, е Европа.

Да, Европа е в беда. Икономиката се забавя много рязко. Днес получаваме данните за PMI в производството, които трябва да покажат ново забавяне.

Няма инфлация.

ЕЦБ спря работа по въпроса и май трябва да направи повече, за да остане над дефлацията.

 

Защо стана така? Много страни направиха икономии, предструктурираха.. Периферията не се справя така зле,  както ядрото. Но защо стана това изведнъж?

Мисля, че се дължи на факта, че ЕЦБ позволи на баланса си да се свие чувствително. И това извади въздуха на цялата икономика.

Размерът на свиване на баланса бе една трета. Това е значително затягане на условията.

Това е важен проблем.

Вторият е в това, че извън страните от ядрото, имаме слабо търсене на кредитиране и високи нива на кредит. Монетарните стимули не успяха да се разпространят в периферията така, както в центъра. Това затруднява вземането на заем и инвестиране.

Тези инвестиции липсват. Липсва и потребление. И целият регион е в беда.

 

Драги не може да направи същото като колегите си от BoJ, Фед или BoE. Какво му остава? Ако се опита да направи програма за количествени облекчения, германците ще излязат насреща. Няма да им хареса и на йота.

В момента смятаме, че TLT набира скорост. Първият аукцион..

Те не успяха да постигнат добри резултати в първия, но мисля, че трябва да правим оценка на операцията не по първата й фаза, а като резултат. И ние смятаме, че през декември успехът ще бъде по-голям.

Те ще купят пакети финансови инструменти и според нашият анализатор на инфлацията, от ноември инфлацията в еврозоната ще се повиши.

Така че не всичко е изгубено и ръстът няма да е звезден, но би трябвало постепенно да се ускори.

Прогнозираме 1,5% ръст за 2015.

 

Ще окаже ли натиск над еврото? От кой лагер сте вие?

Не-не. Ние виждаме повече слабост. Абсолютно.

Много е важно за еврозоната да има слабо евро, защото регионът зависи толкова много от износа.

В момент, когато ЕЦБ увеличава размера на баланса си, валутата се предлага в голямо количество. Когато стане това, курсът ще бъде под натиск. Таргетът ни за края на следващата година е 1,23 долара за евро.

 

Но защо имаше толкова малък интерес в първия аукцион?

Мисля, че банките разбраха, че търсенето от реалната икономика не е така силно. Те не искат да поемат средства, които може да не се използват веднага.

 

Освен това следят регулаторната среда и промените? И евентуално някакви количествени облекчения.. Ако след няколко месеца ще бъде по-евтино, защо да бързам?

Няма да е по-евтино след няколко месеца.

Драги изрично каза, че лихвите са стигнали до дъното. Така че няма да намаляват цените..

 

Няма как да ги намаляват още, нали?

Ами, теоретично, вече се пристъпи към негативна лихва..

 

.. да, върху депозитите..

Да, потенциално - да, биха могли. Но конкретно, с цел да се осуетят подобни очаквания - ако изчакаме, може да стане по-евтино, те казаха, че това няма да стане.

Така че не вярвам това да е проблем.

Регулаторната среда очевидно е трудна.

ЕЦБ продължава да анализира здравословното състояние на банковата система и това оказва натиск върху желанието на банките да разширяват балансите си.

Мисля, че въпросът е дали Драги губи контрол. Като човек, който определя политиката. Той използва всички оръжия ..

..Дори измисли нови.. Нямаше достатъчно..

ЕЦБ определено изостана след Фед и BoJ в изкупуването на активи и разширяване на баланса. Но това не се дължи на факта, че Драги не си върши работата. Той свърши страхотна работа в много по-сложната среда в еврозоната. С много правителства с различни интереси.

Той разширява набора си от инструменти. Той може да направи повече. Той едва сега започна дългосрочните операции по рефинансиране, TLT. Още не е започнал програмата за изкупуване на секюритизирани активи.

Смятаме, че няма да купува суверенен дълг, но би могъл, ако има нужда.

Каквото и да направи обаче, еврозоната е в трудно положение. Защото заприличва все повече и повече на Япония.

Въпросът не е толкова в това дали ще има успех в създаването на ръст, а колко бърз ще бъде той.

При сегашната ситуация, опасността е Европа да не се японизира.

 

И г-н Курода е под натиск за пакет стимули, но вероятно чака г-н Абе да направи нещо. Вероятно в законодателството и реформите, които са необходими..

 

 

fallback
fallback