Глобалната перспектива: инфраструктура-КОРИГИРАНА

Коментар от Хонконг на Дейвид Инглес Bloomberg

22.09.2014 | 14:34 Редактор: Велко Каменов
Глобалната перспектива: инфраструктура-КОРИГИРАНА

КОРИГИРАНА: Американската асоциация на строителните инженери ASCE( American society of Civil engineers)


Консултантската компания Arcadis публикува втория Инфраструктурен инвестиционен индекс. Индексът подрежда 41 държави според това колко атрактивни са инвестициите в инфраструктурата им. Държавите са оценени по 26 критерия в пет основни сфери - икономика, бизнес, риск, инфраструктура и финанси.

Сингапур запазва първото място в класацията. Докладът изтъква, че това е едно от малкото места, на които съществува напълно интегриран план. В Сингапур налице са инфраструктурно планиране, бизнес изисквания и разбира се обществени нужди. Единственият недостатък е, че държавата финансира повечето мащабни инфраструктурни проекти.

Най-голямо подобрение в Азия отбелязват Филипините и Индонезия, където инфраструктурните нужди и планове са големи. Бизнес рискът обаче засега пречи на двете държави да се изкачат още в класацията.

Държавите на дъното на класацията остават същите - Аржентина, Гърция и Венецуела. Всяка от тях е изправена пред своите макроикономически предизвикателства. Аржентина има сериозен дефицит по текущата сметка. Гърция е по средата на посрещането на условията по спасяването си, а във Венецуела проблемът е национализацията.

САЩ и Великобритания също са в топ 10. Америка има спешна нужда да преустрои и обнови остаряващата си инфраструктура. Изчисленията на Американската асоциация на строителните инженери ASCE( American society of Civil engineers) показват, че за целта са необходими 3,6 трилиона долара.