Казанджиев: България почти няма опции за справяне с газова криза

Терминал за втечнен газ може да реши проблеми с доставките на синьо гориво за Балканите , смята енергийният експерт

20.09.2014 | 11:34 Редактор: Мариета Иванова
Казанджиев: България почти няма опции за справяне с газова криза

България почти няма опции за решаване на проблем с евентуална газова криза, коментира пред Bulgaria On Air енергийният експерт Христо Казанджиев. Той потвърди заявените през седмицата опасения на служебния кабинет от газова криза у нас през зимата.
Според него балканските страни могат да задоволят нуждите си от синьо гориво като изградят транснационален терминал за втечнен газ на гръцкото крайбрежие.

Решението на кабинета да нагнети допълнително газ в хранилището в Чирен е закъсняло, смятат още редица енергийни експерти.

 „Идва един момент, в който парите не решават нищо”, коментира Казанджиев.

Той допълни, че възможност за осигуряване на газ има и през Турция и Гърция, като би следвало да се прецени на каква степен е трансформирането на газовите връзки от съседните страни са реверсивни.

За пореден път енергийният експерт подчерта забавянето в изграждането на газови връзки със съседните ни страни.

До края на 2014  се очаква да приключи изграждането на газовата връзка с Румъния, при условие, че няма усложнения във връзка със специфичната геоложка структура на региона. Интерконекторът с Гърция пък, трябва да бъде готов през 2016 година, като предстои да бъде издадено строително разрешение за съоръжението.

Разглежданото към момента работно трасе на междусистемната връзка България – Турция е с капацитет до 3 млрд. кубически метра на година.

Връзката със Сърбия се изгражда по програма "Kонкурентоспособност" и българската част от трасето ще е на стойност 49 милиона евро.

По думите на експерта Христо Казанджиев Европа вече не разглежда Русия като надежден източник на газ.

„ В тази връзка започва преоценка на политиката по търсенето на природен газ от конвенционални и неконвенционални източници – като шистов газ, метан и др. Започват проектите за терминали за втечнен газ, както в прибалтийските страни, така и в други страни ,” заяви Казанджиев.

Зависимостта на България от доставките на руски газ е над 85%.

В същото време Румъния има сериозен добив на природен газ- 77,8 процента, отбелязва в. Die Welt. Румъния има газова връзка и с Унгария. Останалите количества получава от Русия.

Гърция няма собствен добив, над 60 на сто от необходимите количества внася от Русия. Внос на газ има и от Турция.

Що се отнася до Турция- страната има няколко възможности за доставки на газ - от Иран, Азербайджан и Русия.

Сърбия получава руски газ и през Унгария.

Репортаж на Кремена Кръстева.