fallback

Небостъргачи в Лондон

През следващото десетилетие в Лондон са планирани над 230 небостъргача

19.09.2014 | 16:34 Автор: Георги Стоянов

Лондон си има нов страж от стъкло и стомана. Leadenhall Building или както е известна "cheese grater".

Изградена съвместно от British Land и Oxford Properties, cheese grater не прилича на останалите небостъргачи.

На първо място, неговата конструкция е изработена и сглобена от много малък екип  на невъзможно малък парцел. Сякаш е сглобена от гигантски конструктор.

80% от сградата е изработена предварително, не на терен. Голяма част от нея е изработена в северна Англия и след това е превозена с влак до града, често през нощта.

Повече от половината от офис пространството е вече отдадено под наем и наемателите се очаква да започнат да се нанасят в началото на следващата година, като наемът се очаква да достигне 80 паунда на квадратен фут.

Хоризонтът на Лондон се променя по-бързо от всякога. През следващите 2 години се планира да бъдат завършени 7 небостъргача, докато за следващото десетилетие са планирани още 230.

Това е един изключителен строителен бум, който е подкрепен от търсенето за офис и жилищно пространство.

"Ние вярваме, че това е центърът на Европа, а може би от финансова гледна точка и центърът на света", казва Тим Робъртс, директор на British Land.

Залозите на предприемачите, които са поели риска и са започнали да строят въпреки финансовата криза, се изплащат. Наемите за небостъргачите нарастват по-бързо от наемите за обикновените офис пространства. При това търсенето е по-високо от предлагането.

 

 

 

 

 

fallback
fallback