fallback

Аксел Вебер за политиката на Фед

Интервю с председателя на UBS за телевизия Bloomberg

18.09.2014 | 17:04 Автор: Георги Стоянов

Когато Фед говори за повишаване на лихвите, има два модела, които те споменават. Някои банкери в Фед застават зад по-ранно вдигане на лихвите, за да не им се наложи след това да го правят бързо, докато други казват - хайде просто да изчакаме още малко, докато възстановяването е гарантирано и тогава ние сме склонни да повишим лихвите бързо. И си мисля, че този непрестанен дебат между тези два лагера ще прибави известна доза несигурност.

Това ли е най-големият риск за Джанет Йелен, Аксел, че тя ще избърза, че Фед ще избърза?

Моето лично мнение е, че рискът не е в това политиката на Фед да бъде променена твърде бързо, а в това, че промяната ще закъснее. Мисля че, възстановяването в САЩ е по-силно, отколкото много инвеститори и пазарът предполагат в момента. Мисля, че рискът за цените в САЩ да се окажат над заложените, отколкото под тях, също е висок.

Така че, моето предпочитание също клони към по-ранна промяна. Но отново ще кажа, аз не определям политиката. За мен важният въпрос е, каква ще е монетарната политика в САЩ, която е доста рестриктивна в исторически план.

Според мен, след година две ще се завърнем към този рестриктивен модел, независимо дали те решат да действат по-рано или по-късно. И какво ще е влиянието от всичко това върху Европа, курса на еврото и конкурентоспособността на Европа, именно там виждам допълнителен ефект от монетарната политика на САЩ.

 

fallback
fallback