fallback

Джанет Йелен: Няма да повишаваме лихвите още дълго време

Коментар на председателя на Федералния резерв за икономиката и политиката на банката

18.09.2014 | 16:18 Автор: Георги Стоянов

Що се отнася до лихвените проценти, Комитетът за отворения пазар потвърждава основната си прогноза, че вероятно ще е уместно да запазим сегашния рейндж на лихвите за чувствителен период от време след края на програмата за изкупуване на активи.

От октомври ще изкупуваме ценни книжа за 15 милиарда долара, което е с 10 милиарда по-малко, отколкото сега.

Ако новите данни подкрепят очакванията на Комитета за продължаващо подобрение на състоянието на пазара на труда, а инфлацията се доближи до заложените в дългосрочен план 2%, Комитетът ще прекрати тази програма на следващата си среща.

Показателите за потреблението и производството през третото тримесечие предполагат, че икономическата активност нараства с умерени темпове. Комитетът продължава да очаква, че умерените темпове на растеж ще се запазят.

На трудовия пазар условията се подобриха допълнително през последните месеци.  Въпреки че напоследък темпът на създаване на нови работни места се забавя, през последните 3 месеца заетостта нараства средно с над 200 хиляди новонаети служители на месец.

Пазарът на труда все още предстои да се възстанови напълно. Все още има твърде много хора, които искат да си намерят работа, но не могат да си намерят такава, твърде много, които работят на половин работен ден, а биха предпочели работа на пълен работен ден и твърде много, които не търсят работа, но биха си потърсили, ако пазарът на труда беше в по-добро състояние.

Инфлацията остава под заложените от Комитета 2%. Но на фона на позитивните дългосрочните очаквания за инфлацията и продължаващото икономическо възстановяване, Комитетът очаква инфлацията да се върне постепенно към заложените нива.

Не съществува механична интерпретация на това, какво означава чувствителен период от време. И както съм казвала нееднократно, решенията, които Комитетът взема, кой е подходящият момент да започнем да повишаваме лихвените проценти, зависи от икономическите данни.

 

fallback
fallback