Путин е единственият губещ от сделката на Boeing и SpaceX с NASA

Коментар на Майкъл Лопез-Алегрия и Дейл Кечъм за телевизия Bloomberg

17.09.2014 | 17:51 Редактор: Георги Стоянов
Путин е единственият губещ от сделката на Boeing и SpaceX с NASA

Какво ще кажете за този договор, предполагам, че стойността му може да достигне 7 милиарда за Boeing и за SpaceX, за да рестартират домашната аерокосмическа индустрия?

Майкъл Лопез-Алегрия, президент на Федерацията за комерсиални космически полети: Това е голям ден. Нещо като рожден ден, защото знаехме, че изявлението ще бъде направено скоро, но не знаехме точно кога.

Ключовото е, че те възложиха проекта на две отделни компании. И това е важно, защото така се запазва един много важен елемент - конкуренцията.

NASA е в процес да направи достъпа до космическото пространство възможен с местни технологии.  Те правят това, като разумно избират две отделни компании, така че да може да контролираме разходите и времето за изпълнение на проекта.

Също така се подсигуряваме, в случай, че има проблем с единия или другия апарат.

Дейл Кечъм, какво е Space Florida?

Дейл Кечъм, директор на Strategic Alliance към Space Florida: Ние сме специален район във Флорида, подобно на летище или пристанище. Ние управляваме площадката за излитане на Atlas 5, която е ракетата, с която ще се изстрелва капсулата на Boeing в орбита. Тя е федерална собственост и е отдадена на лизинг на Lockheed Martin.

Може ли да ни кажете вашата реакция на тази новина. Това би означавало повече изстрелвания от космическия център?

Дейл Кечъм: Абсолютно. Това е голям ден за Флорида. Всички полети се извършват от тук и Майк беше много прав като каза, че това е страхотна новина за всички, защото запазваме конкуренцията и запазва комерсиалния аспект на проекта.

Имаше известен натиск в Конгреса да бъде избран само един изпълнител, но всички знаем, какво се случва, когато има само един изпълнител осигуряващ определена услуга за правителството.

Така че това е наистина хубаво и мисля, че единственият човек, който губи от всичко това, е Владимир Путин, а това не е никак лошо.

Майкъл. Твой ред е. Кажи ни защо Дейл казва, че президентът на Русия Владимир Путин би изгубил. Става въпрос за ракетите, които се използват в момента. Кажи ни повече.

Майкъл Лопез-Алегрия: Както споменахте, нашите астронавти могат да достигнат до Международната космическа станция единствено с руска ракета.

Това е една много безопасна и сигурна ракета, но е факт, че тя не е американска и защото от време на време ние имаме тези малки геополитически кризи, като сегашната в Украйна, виждате опасността космическата ни програма да се превърне в заложник на всичко това.

А това е нещо, което никой не иска. Проектът ни позволява да си върнем способността американски компании да извеждат в космоса американски астронавти от американска територия и това е печелившо за всички.

Мисля обаче, че ще продължим да използваме и ракетите Союз, това е името на руската ракета.

Вероятно ще изпратим руски и американски астронавти с всяка от двете ракети. Това е много важна стъпка и аз очаквам да видя, как програмата се развие през следващите няколко години до 2017, когато трябва да имаме първото изстрелване.

Майкъл, можеш ли да коментираш SpaceX и нейните позиции не само в комерсиалния бизнес за изстрелване на спътници, но и в проектите на NASA.

Майкъл Лопез-Алегрия: Те са много агресивна компания. Атакуваха цените успешно, като използваха нови техники в дизайна и производството.

Те имат изразено вертикална структура на интеграция, при която капсулите и ракетите се сглобяват изцяло в една и съща фабрика.

Когато правите това, вие наистина може да контролирате разходите и сроковете за изпълнение и цените им наистина предизвикаха сътресения в индустрията.