fallback

От ЕЦБ уверили Германия, че няма да има манипулации спрямо еврото

Новината съобщи германският финансов министър Волфганг Шойбле

17.09.2014 | 12:22 Автор: Мариета Иванова

ЕЦБ е уверила Германия, че няма да се опитва да манипулира еврото. Това обяви германският финансов министър Волфганг Шойбле. Позицията му идва след като по-рано Франция призова за мерки, които да доведат до обезценяване на европейската валута спрямо долара, с което да се подпомогне икономиката и особено износа.

„Президентът на ЕЦБ ясно обяви в Милано, в мое присъствие, че институцията стриктно спазва договореностите в рамките на Г-7 и Г-20“, каза Шойбле в интервю в Берлин.

В същото време германският финансов министър предупреди, че колебанията във валутния курс на еврото напоследък не трябва да предизвикват притеснения.

„Аз все още си спомням дебатът от преди няколко седмици, когато еврото струваше 1.40 долара,“ коментира  Шойбле.- „Тогава наистина това беше малко високо. Сега се намира в нивата под 1.30 долара. Това е маржът, който е на лице при пазарите. Но не трябва да се търси някакъв знак в това, нито позитивен, нито негативен“.

Централните банкери в еврозоната повдигнаха въпроса за необходимостта от по-слабо евро не фона на нулевия ръст на икономиката в еврозоната през второто тримесечие иреалните опасности от дефлация.

Шефът на френската Централна банка Кристиян Ноайе заяви, че е необходимо еврото да продължи да се обезценява, за да бъдат постигнати целевите нива за инфлация от малко под 2% в еврозоната.

 

fallback
fallback