fallback

Каква ще е икономиката на независима Шотландия

Коментар на Уилям Маркс за телевизия Bloomberg

16.09.2014 | 17:01 Автор: Георги Стоянов

Ако жителите на Шотландия гласуват да напуснат Обединеното кралство по-късно тази седмица, силната икономика определено ще е от ключово значение за успеха на независима Шотландия, а енергийната индустрия е един много силен елемент от нея.

Резервите от нефт и газ на Обединеното кралство в Северно море ще бъдат разделени, като 96% от добива на нефт и 47% от добива на газ, ще се паднат на Шотландия.

Но след като добивът на нефт се сви с 40% през последните 4 години, бъдещите приходи може да се окажат недостатъчни, за да покрият социалните придобивки, обещани на шотландците, ако изберат независимостта.

Нефтени гиганти като BP и Shell публично обявиха, че те предпочитат Обединеното кралство да остане обединено.

Шотландският финансов сектор също е от значение. Той дава работа на над 100 хиляди души, управлява фондове за над 1 трилион долара и генерира над 10 милиарда долара годишно за шотландската икономика.

Някои от най-старите финансови институции в Единбург, включително банковата група RBS, основана през 1727, както и застрахователният гигант Standard Life, основан през 1825, заявиха, че ще преместят бизнесите си на юг от границата, ако разделянето на страната се окаже неизбежно.

Шотландската застрахователна индустрия е изградена около износът и вносът и вероятно най-известният шотландски износ е този на уиски.

За разлика от шотландските банки, вековните дестилиращи инсталации едва ли могат да бъдат преместени на юг. Та кой би искал да пие английско уиски.

Производителите и търговците на шотландско уиски казват, че се притесняват, че несигурността около една независима шотландска валута може да се отрази негативно на техните разходи, конкурентоспособност и каналите за доставка.

Миналата година 109-те фабрики за уиски в Шотландия са изнесли уиски за 7 милиарда долара. Това означава, че са били продавани средно по 40 бутилки уиски в секунда. Това представлява второто основно перо в шотландския износ след нефта.

 

fallback
fallback