fallback

Рязък спад на облигационните пазари

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg

15.09.2014 | 15:58 Автор: Георги Стоянов

Днес разглеждаме облигационния индекс на Bloomberg за развитите страни.

Това е облигационен индекс, измерващ глобалния пазар на правителствените облигации от развитите страни.  Това е едногодишна графика.

До петък  наблюдавахме най-сериозния двуседмичен спад от 14 месеца. От 29 август индексът е изгубил 2,2%. Това е най-слабото двуседмично представяне от 13 юни 2013.

Защо се случва това? То определено е свързано с Фед. Фед има среща във вторник и сряда.

Опасенията са, че централната банка ще промени тона си и ще даде сигнал, че е по-близо до повишаването на лихвените проценти.

Решението засяга дългове за трилиони долари – ипотечни и корпоративни кредити.

Също така повишаването на цената на кредитирането може да застраши икономическото възстановяване.

Важно е да отбележим, че  миналата седмица доходността по десетгодишните щатски облигации нарасна с 15 базисни пункта – най-сериозният ръст за последната година.

Това обаче не е единствената впечатляваща статистика. Прогнозата за щатските лихви и набиращата скорост американска икономика доведоха до рекорден за последните 7 години спред между 10 годишните щатски облигации и еквивалентните правителствени облигации на останалите страни от G-7.  

Така че опасенията преди срещата на Фед оказват натиск върху глобалния облигационен индекс за втора поредна седмица.

От 29 август спадът е 2,2%. Въпреки това от началото на годината индексът е спечелили 2,2% и само до преди няколко седмици беше на най-високото си ниво от декември 2012.

 

fallback
fallback