fallback

Стачкуват 60% от пилотите на Air France

Коментар на Кари Лундгрен за телевизия Bloomberg

15.09.2014 | 14:12 Автор: Георги Стоянов

Кари Лундгрен: Това ще е ден на сътресения за Air France. 60% от пилотите се очаква да се присъединят към стачката днес.

Това ще доведе до отмяна на повече от половината от полетите на компанията. Обикновено, в ситуации като тази, авиокомпанията се опитва да предотврати нарушенията в графика при по-дългите полети.

Air France казва, че не може просто да замени пилот, който може да управлява определен самолет, с друг. Така че изглежда кашата е истинска.

Те съветват пътниците, ако е възможно да пътуват в друг ден. Явно не взимат допълнителна такса за подобна промяна.

За момента те казват, че става въпрос за загуби от 20 милиона евро на ден, като стачката се очаква да продължи до следващия понеделник. Те, разбира се, в момента водят разговори, за да предотвратят подобно развитие.

Кажете ни какво правят те, което е толкова спорно? От значение ли е, че предлагат различни трудови договори?

Кари Лундгрен: Абсолютно. Това, което се опитат да направят, е същото, което всяка авиокомпания в Европа се опитва да направи, например Lufthansa с German Wings.

Air France взеха Transavia, която е холандска компания за чартърни полети. Те се опитват да я разширят до 100 самолета, докато в момента тя разполагат с 41 самолета.

За да ви дам представа, RyanAir лети с 300 самолета. Така че това е малка ниско бюджетна компания, която те се опитват да разработят.

А за да направят това, те трябва да понижат разходите си като цяло и това означава, че тези пилоти вероятно ще получават по-малко пари.

Пилотите на Air France обаче не искат това да се случи. Те искат всички да имат едни и същи трудови договори и да получават едни и същи заплати. Така че това е проблемът.

 

fallback
fallback