Твърдото гориво е най-изгодно за отопление през зимата

Русия увеличава цената на донбаските въглища

14.09.2014 | 08:35 Редактор: Васил Детелинов

Твърдото гориво остава най-изгодният вариант за отопление през зимата, отчитат търговци. Очаква се леко повишение на цената на въглищата и то на вносните от руския басейн Донбас. Причината - контрасанкциите на Москва в отговор на тези от Брюксел.

Откриваме Йорданка Радева и Мария Кючукова в парка. Разговарят за предстоящата зима и коя как ще се отоплява. И двете ще се топлят на парно. Мария не е доволна от услугата, но няма друг избор. Докато нейната приятелка ще я ползва и този сезон. Месечно през зимата дава около 100 лева.   

"За една стая, за един отоплителен период платих колкото преди 2 години за целия апартамент. Сами направете сметка колко по-високи са цените на парното в момента в сравнение с две години назад. Никак не съм доволна." - оплаква се Мария.

"Аз винаги се съобразявам с възможностите си, макар че в нашия блок има апартаменти, през които минават тръби и те могат да се отопляват само от тях. Аз съм среден и в нашата колона не минават тръби и за това и плащам повече от съседите." - допълни Йорданка.

Отоплението на ток е другата алтернатива. Добре е когато избираме уреди като климатик, радиатор или печка да знаем какво помещение ще отопляваме. Цената на добрия инверторен климатик е между 800 и 1000 лева. Алтернатива на топлофикация за редица битови клиенти  вече е и отоплението на газ. В момента киловат час енергия произведена от природен газ струва  12 стотинки.

"Има около 70 хиляди домакинства, които се отопляват на газ, което процентно е около 3-4 % ако направим аналогия със страните от ЕС. Там има държави, където до 90% от хората се отопляват с природен газ. И това е нормално и логично, защото тази енергия е много ефективна. Тя лесно се преобразува. Намира приложение и за отопление и за охлаждане, и в домакинския и в стопанския сектор. Така че достъпността й, лесното използване, екологичността я правят толкова популярна." - обясни Мартин Бояджиев, енергиен експерт.

За хората, за които парното е недостъпно, а токът и газта са с непосилна цена, вариантът е отопление с въглища и дърва. В момента кубик нацепени и нарязани дърва върви между 70 и 85 лева. Криза на пазара като миналата година не се очаква. 

Тон руски донбаски въглища струват между 270 и 300 лева. Прогнозите на търговците са, че санкциите на Русия към ЕС могат в края на годната да вдигнат леко цените. От сектора казват, че твърдите горива си остават най-изгодни за отопление. 

"По наблюдение на база клиенти сме направили една така средно статистически количества, на които хората им трябват масово - дървата са между 7 и 8 кубика за един сезон, въглища между 5- 7 тона за една истинска зима, която не сме виждали през последните години." - коментира Бисер Владимиров, регионален мениджър на фирма за отоплителни материали.

Експертите съветват още ако искаме да запазим топлината в дома си през зимата е добре да имаме хубава дограма и качествена изолация на дома. 

Повече в следващото видео: