fallback

Цените на едро в Китай продължават да вървят надолу

Том Орлик за Bloomberg TV от Пекин

11.09.2014 | 11:11 Автор: Велко Каменов

Том Орлик от Bloomberg коментира от Пекин последните данни за инфлацията в Китай. Стойността на индекса на потребителските цени(PPI) показва, че тя остава ниска.Индексът се е повишил с едва 2% през август в сравнение със същия месец на миналата година. Нещо повече - цените в четири от осемте подкатегории на китайския индекс на потребителските цени падат през август спрямо юли.

Цените за потребителите растат слабо или намаляват, защото индексът на цените на производител(PPI) в Китай бележи спад за тридесети пореден месец. Спадът за август е бил в размер на 1,2%. Индексът измерва инфлацията при търговията на едро и Орлик отбелязва, че продължителния спад в стойността му е белег за свръхкапацитет в индустриалния сектор. Свръхкапацитетът от своя страна влияе негативно на инвестиционните решения на компаниите.

Проблемите за китайската икономика не спират след като данните за кредитирането в Китай за юли бяха най-слабите от октомври 2008 насам. Китайската народна банка заяви, че сезонният фактор е с основна роля за слабото кредитиране в страната през юли. Китайският премиер Ли Къциян обаче заяви по време на заседание на Световния икономически форум на 10 септември, че ръстът в паричното предлагане в страната за август е бил слаб, което предполага, че кредитирането също е било слабо за втори пореден месец.

Том Орлик, Bloomberg

 

fallback
fallback