fallback

Отлагат с няколко дни европейските санкции срещу Русия

Мерките ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС в близките дни

09.09.2014 | 17:27 Автор: Ирина Георгиева

ЕС отложи с няколко дни приетите късно снощи нови икономически санкции срещу Русия.  Мерките ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС в близките дни, заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Затягането на санкциите трябваше да влезе в сила от днес, 9 септември, но Брюксел изчаква, за да види как ще се развие ситуацията в Източна Украйна, където в момента тече примирие. В зависимост от изпълнението му ще се прецени дали санкциите ще бъдат наложени в пълния си обем или частично, се казва в съобщение разпространено от кабинета на Ромпой.

Новите санкции трябва да ограничат достъпа до капиталовите пазари за големите руски петролни компании „Роснефт“ и „Транснефт“, както и петролните дейности на руския газов гигант „Газпром.

Очаква се в черния списък да бъдат добавени и още физически лица, включително представители на руското правителство и приближени на президента Владимир Путин, на които ще бъдe наложена забрана за влизане на територията на ЕС и САЩ, както и ще им бъдат замразени активите.

fallback
fallback