Гл. икономист на BofA с предупреждение за Китай

09.09.2014 | 07:00
Гл. икономист на BofA с предупреждение за Китай

Главният икономист на BofA Куи предупреждава за китайска финансова криза. Коментар на Джон Доусън, Bloomberg ТВ Хонконг.


"Прогнозата на Bank of America се различава доста от останалите и е доста смела, на фона на възходящия тренд на капиталовите пазари, който наблюдаваме в момента.

Експертите на банката обаче остават непреклонни и държат на своята теза.

А тя е че китайската икономика е много слаба, а единственият фактор, който подкрепя поскъпването на акциите, са финансовите стимули на правителството.

Може би донякъде и предстоящото свързване на борсовите системи на Шанхай и Хонконг следващия месец.

Фундаментът на пазарите обаче не е особено устойчив и реалистичен, се казва в анализа.

В крайна сметка прогнозата сочи, че ще рано или късно Китай ще бъде изправен пред нова финансова криза, предизвикана от срива в цените на акциите и от свиването на сенчестото банкиране.

Тези фактори все още остават скрити под повъхността, но според анализа на Bank of America те ще оказват все по-силно влияние.

Трябва да отбележим обаче, че тези притеснения бяха валидни и преди няколко месеца, а оттогава насам индексите се повишиха доста.

Експертите обясняват това със стимулите на правителството, а засега се очаква те да продължат още известно време, което означава, че пазарът може би има още потенциал за растеж.

Виждаме шестмесечната графика на индекса H-Shares, който се повиши с цели 20% от месец март насам.

Шанхай Композит миналата седмица отбеляза най-силния си ръст от февруари 2013 година насам, добявайки 5% към стойността си.

Така че инвеститорите ще преценят дали да се съобразят с прогнозата на Bank of America.

Ако не сте им повярвали досега, сте спечелили пари, ако сте - значи сте загубили".