Морските водорасли - промишленост за милиарди

Според анализатори икономическият потенциал на водораслите е огромен

08.09.2014 | 08:37 Редактор: Ирина Георгиева
Морските водорасли - промишленост за милиарди

Морските водорасли може да се окажат в основата на промишленост за милиарди евро в Европа благодарение на научна разработка, която позволява отглеждането им в големи мащаби. Това се казва в съобщение на ЕК. Според анализатори икономическият потенциал на водораслите е огромен и те може да допринесат за повишаване на растежа и заетостта.

В рамките на финансирания от ЕС проект са разработени високотехнологични платна, които водят до високи добиви от плаващи ферми и дават възможност за лесно и механизирано отглеждане. Според експерти по този начин се се решава един сериозен проблем при отглеждането на този важен, но недостатъчно използван ресурс, който може да се ползва за хранителни и фуражни съставки, биохимикали и производство на биогорива. Досега обаче тяхното ефективно отглеждане е било доста трудно.

Анализатори коментират, че мащабното отглеждане на морски водорасли може да се окаже истински трамплин за европейската икономика. Това от своя страна ще допринесе за повишаване на растежа и заетостта. мащабното отглеждане на водорасли ще окаже и положителен ефект върху океанската екосистема.

Растенията могат да помогнат за абсорбирането на излишъка от въглероден двуокис в морската вода и на отпадните хранителни вещества от намиращи се наблизо рибовъдни стопанства. Водораслите осигуряват и безопасно местообитание за морските обитатели.

Засега опитните съоръжения са в Норвегия, Шотландия и Ирландия. В момента морски водорасли се произвеждат чрез събирането им в морето или чрез отглеждане с помощта на въжета. Ефективността на тези методи не може да бъде значително увеличена, тъй като и двата варианта са много трудоемки, а добивите са относително ниски.