fallback

Русия може да въведе асиметрични санкции срещу ЕС

08.09.2014 | 01:56

Руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че при нови санкции в енергетиката и финансовия сектор, Москва ще отговори асиметрично.

Изявлението бе направено в интервю за Ведомости.

„Ако има нови санкции, свързани с енергетиката, по-нанатъшни ограничения за нашия финансов сектор, ще ни се наложи да отговорим асиметрично“, каза Медведев.

Руският премиер е обявил предложенията си за ответни санкции в транспортния сектор на заседание на правителството

„Изхождаме от това, че имаме приятелски отношения с нашите партньори и затова небето над Русия е отворено за полети. Но ако ни ограничават, ще ни се наложи да отговорим.

Ако западните превозвачи летят извън нашето въздушно пространство, това може да доведе до банкрут много авиокомпании, които и така балансират на ръба на оцеляването“, заяви още Медведев за Ведомости.

Руският премиер съобщава още, че се разглеждат възможностите за оказване на помощ на Роснефт. Така отговаря на въпроса на Ведомости дали е „изпълнима фантастичната заявка на Роснефт да финансира дълг от 1,5 трлн рубли“ /41,6 млрд долара/.

За руска реакция на новите европейски санкции съобщи още на 6 септември руското МВнР.

На 5 септември ЕС предложи нови санкции срещу Русия, но обяви, че ще бъдат прекратени, ако Москва изтегли войските си от Украйна и спазва примирието.

Някои от тях ще затруднят руските държавни компании да набират финансиране в ЕС, съобщава Ройтерс. Сред засегнатите компании могат да попаднат Роснефт и подразделения на Газпром, съобщава агенцията, цитирайки европейски дипломати, чието име Ройтерс не посочва.

Към списъка лица, на които се забранява влизането в ЕС и чиито активи в общността са замразени бяха добавени още 24 души.

Приложението на новите санкции може да се очаква в понеделник, 8 септември.

Според Ройтерс банковото подразделение на Газпром и петролната Газпром нефт може да бъдат засегнати от новите ограничения за финансиране на държавните компании.

Три петролни компании ще бъдат засегнати от новите европейски санкции над Русия, съобщава на 8 септември WSJ, Газпромнефт, Транснефт и Роснефт.

Санкциите от юли забраниха на пет руски държавни банки, сред които Сбербанк, ВТБ Банк да набират средства със срок над 90 дни.

Три военни компании, Оборонпром, United Aircraft Corp. и Уралвагонзавод също може да бъдат санкционирани от новите мерки на ЕС, съобщава WSJ.

fallback
fallback