Morgan Stanley: S&P 500 ще достигне 3000 пункта до 2020

Коментар на Майк Реган за телевизия Bloomberg

04.09.2014 | 15:58 Редактор: Георги Стоянов
Morgan Stanley: S&P 500 ще достигне 3000 пункта до 2020

Майк Реган: Това означава S&P500  да нараства с около 8% през следващите 5 години, което ако погледнем в исторически план е доста близо до средната възвращаемост, която сме имали за последните 100 години. Според друг анализатор, за да се изпълни прогнозата на Morgan Stanley, всъщност ще са ни необходими около 6% годишен растеж.

Това дори не би довело до значимо увеличаване на влюациите на компаниите и това е добре, защото хората се страхуват за тези неща. Може да достигнем 3000 пункта в рамките на 5 години без каквото и да е сериозно раздуване на този показател.

Това, което прогнозата предполага, е, че няма да има някакви по-сериозни сътесения, които биха ни изкарали от релсите на този бавен но устойчив растеж.

Майк Реган: Да, анализът е направен с техния главен икономист и е базиран върху идеята, че тази икономическа експанзия ще продължи. Макар и бавно американската икономика расте през  последните 5 години. Това продължава вече над 5 години.

Morgan Stanley обаче казват, че разглеждат по-дълги периоди и цитират експанзията между 1991 и 2001. 10 години. Това е най-дългата експанзия. Според тях сегашна може да продължи дори още по-дълго.

Също е интересно, анализатори коментираха това тази сутрин, е че само защото нещо е продължило толкова дълго, това не е причина да мислим, че то ще спре. Имам предвид приказките, че бичият пазар продължава твърде дълго. Той ще бъде спрян от нещо друго, а не заради това, че продължава дълго.

Майк Реган: Точно така. Те са разгледали цяла серия различни икономически показатели. Това, за което следят, е дали определени мениджъри няма да станат твърде уверени и да решат да увеличат инвентара си повече от необходимо или пък да увеличат капиталовите разходи, като вземат повече кредити заради това усещане за увереност. Така че Morgan Stanley казват, че всички тези индикатори са много далеч от опасните нива.

Корпорациите, както и американските потребители са понижили дълговата си тежест чувствително, така че има доста пространство за растеж.