fallback

Каква е тайната на успеха на малайзийската икономика

Интервю с д-р Зети Актар Азизи, управител на Малайзийската централна банка за телевизия Bloomberg

04.09.2014 | 15:37 Автор: Георги Стоянов

Д-р Зети Актар Азизи: Като централни банкери ние трябва да се подготвим за всякакви проблеми. Трябва да сме в готовност, постоянна готовност, за каквото и да е развитие. За това ние сме готови, независимо дали затягането на политиката на ФЕД ще се случи по-рано или по-късно. Това всъщност не е толкова важно. По-важното е, че когато се случи, то ще се случи по един контролиран начин.

Значи казвате, че Малайзия е готова за това. Малайзия, наред с нейните азиатски съседи, казва, че нормализацията на монетарната политика трябва да се случи по-рано, отколкото по-късно?

Д-р Зети Актар Азизи: Ние не се опитваме да накараме САЩ да го направят. Те трябва да направят своята собствена оценка и това е важно. Те най-добре могат да направят това и за това ние просто изчакваме да видим, какво ще се случи.

Трябва да спомена, че за нас са важни вътрешно икономическите съображения. Питали са ме, дали Фед трябва да отчитат, какво тяхната политика означава за останалия свят. Техните съображения обаче трябва да са вътрешно икономически. И е важно промяната да стане по контролиран начин.

Когато говорим за лихвени проценти, вие повишихте лихвените проценти съвсем наскоро, през юли, с 25 базисни пункта.

Д-р Зети Актар Азизи: Да така е.

Пазарът очаква повишаване на лихвите с още 50 базисни пункта до края на следващата година. Кажете ни какви фактори следите, преди да повишите лихвените проценти отново?

Д-р Зети Актар Азизи: Ще разгледаме какви са рисковете свързани с инфлацията. При това става въпрос за реалната инфлация, а не за някои отделни ценови корекции, които водят до по-високи цени. Така че следим инфлационната прогноза. Също така следим прогнозата за растежа. Очевидно нямаме намерение да жертваме икономическия си растеж.

Когато държим инфлацията ниска, ние разглеждаме рисковете за растежа също. И ако забележим, че растежът се забавя, това ще е причина да забавим вдигането на лихвите в близко бъдеще.

Растежът в Малайзия изглежда стабилен. Прогнозата за нарастването на брутния вътрешен продукт на страната за годината беше повишена до 5,9% в момент, когато останалите икономики в региона ревизират очакванията си надолу. Какво Малайзия е направила правилно? Ако има едно ключово действие, което е помогнало за това, кое е то?

Д-р Зети Актар Азизи: Най-големите усилия бяха за диверсифициране на икономиката. Това обаче беше направено за няколко години. Отначало икономиката ни зависеше силно от износа и бяхме доста неприятно засегнати. В началото на миналото десетилетие зависехме силно от износа и растежът се сви до 1 -2%, когато експортният сектор се забави.

Сега обаче вътрешното търсене се оказва доста по-силен двигател за растежа. Така че когато имаше свиване на износа,  ние успяхме да запазим растеж от 4 до 5%, а когато износът се възстанови, растежът достигна 5 - 6%, какъвто е сега.

След като казахте това, значи вие се чувствате комфортно със силата на рингита?

Д-р Зети Актар Азизи: Всичко, към което се стремим, са нормалните пазарни условия. Ние винаги казваме на нашите износители, никога да не разчитат на курса на рингита за своята конкурентоспособност. Те трябва да работят много усилено, за да са по-ефективни и иновативни и да произвеждат висококачествени стоки, за да може износът ни да се представя добре.

 

fallback
fallback